Home Nederland Wit-Russische atlete Timanovskaja onderweg naar Oostenrijk

Wit-Russische atlete Timanovskaja onderweg naar Oostenrijk

72
0
wit-russische-atlete-timanovskaja-onderweg-naar-oostenrijk

De Wit-Russische atlete Kristina Timanovskaja is vanuit Tokio onderweg naar Oostenrijk. Ze stapte tegen het einde van de ochtend in Japan aan boord van een vliegtuig van Austrian Airlines met als bestemming Wenen. Het is niet duidelijk of ze daarna doorreist naar een ander land.

Persbureau Reuters schrijft dat het eerst de bedoeling was dat Timanovskaja naar de Poolse hoofdstad Warschau zou vertrekken, maar dat diplomaten haar vanwege veiligheidsredenen op het laatste moment op een andere vlucht hadden gezet.

In de vroege ochtend verliet Timanovskaja de Poolse ambassade in Tokio waar ze sinds maandag verbleef. Ruim een uur later kwam ze aan op het internationale vliegveld van Tokio.

Ze verliet in een geblindeerde auto de ambassade:

Polen gaf de sprintster een humanitair visum, nadat ze zondag tegen haar wil naar het vliegveld van Tokio was gebracht om terug naar huis te vliegen.

Ze was teruggeroepen door de Wit-Russische autoriteiten. Timanovskaja zei dat ze uit het team was gezet, nadat ze op Instagram kritiek had geuit op haar coaches.

Ze werd naar eigen zeggen naar het vliegveld gebracht samen met een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog. De hoofdcoach had tegen haar gezegd dat ze op “bevel van boven” moest vertrekken. Op de luchthaven van Tokio riep ze de hulp van de Japanse politie in.

Zorgen om ouders

Het olympisch comité van Wit-Rusland, dat wordt geleid door de zoon van de autoritaire president Loekasjenko, stelde dat Timanovskaja zou worden teruggehaald vanwege haar “emotionele en psychologische gesteldheid”. Op de Wit-Russische staatstelevisie wordt haar verweten dat ze geen patriot zou zijn.

In een interview met persbureau AP zei de 24-jarige atlete dat haar duidelijk is gemaakt dat ze in haar geboorteland zal worden gestraft. Verder zei ze zich zorgen te maken om haar ouders. De man van Timanovskaja is gevlucht naar Oekraïne toen hij van haar te horen kreeg dat ze niet zou terugkeren.

Internationale sportkoepel IOC is een onderzoek gestart naar de zaak. Wit-Rusland heeft volgens het IOC inmiddels een geschreven verklaring ingeleverd in het kader van dat onderzoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here