Home Suriname Column: VES geeft regering strafwerk

Column: VES geeft regering strafwerk

39
0
column:-ves-geeft-regering-strafwerk

foto

De VES levert ongezouten kritiek op het regeringsbeleid en vindt dat de regering niet eerlijk vertelt dat ze haar huiswerk niet gemaakt heeft.


Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. (365 x)

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft de regering in haar Economistenblad Inzicht, keihard op haar vingers getikt. Bij de evaluatie van 1 jaar regeerbeleid krijgt de regering het rapportcijfer 3.5 en gaat niet automatisch over, zoals onderwijsminister Marie Levens iedereen naar de volgende klas stuurt. In de eerste klas zijn er kinderen die niet meekunnen. Sommigen komen niet verder dan het tekenen van vicieuze cirkels: 1+1=O. Hoe gaan deze leerlingen, die geen basis hebben het redden in de volgende klas? Ook hier is overleg en inbreng uit het veld nodig. 3.5 betekent dat de regering in haar geheel het niet goed heeft gedaan. Daarom heeft de VES het ‘dreamteam’ zonder mondkap uitgebeeld, zodat het volk en de regering elkaar diep in de ogen kunnen kijken.

De VES heeft niet uit het hoofd, zonder naar school te gaan, de regering beoordeeld, maar heeft de acties uit het  urgentieplan tegen het fornuislicht gehouden. De vlam sloeg in de pan waardoor het kabinet in zijn eigen vet oranje is gebakken. Critici op Facebook, die niks verkeerds willen horen over de regering – want ze heeft een paarse augiasstal overgenomen – gaan nu niet kunnen zeggen “waar was de VES de afgelopen tien jaren!”. De VES is door paars juist uitgemaakt voor oranje! Het wordt de hoogste tijd dat de fanclub van bhaiwa’s leert dat er ook mensen en organisaties zijn die gewoon hun plicht vervullen – ongeacht welke regering aanzit.

Kritiek leveren op het beleid en de handelingen van de regering is broodnodig, omdat de keuzes die gemaakt worden voor deze en de komende generaties, gevolgen hebben. Al 45 jaar staan wij (zeer terecht) op eigen benen, maar politici hebben er een puinhoop van gemaakt. Het volk kan niet veel meer hebben, want de veerkracht is er helemaal uit. De regering moet zaken niet verbloemen en transparant zijn, anders zijn niet alleen NDP’ers en BEPpers ontevreden, maar de 33 zetels zullen niet meer ondersteund worden door de kiezers. Vakbondsleiders zijn reeds bezig een net te spannen en zullen de ‘slim stemmers’ ook opvangen. 

De regering – ook de VES – heeft aangegeven dat IMF broodnodig is voor de economische hervormingen. President Chan Santokhi had verwacht dat er in februari (zijn geboortemaand) reeds lichtpunten zouden zijn. Maar toen kon de wisselkoers nog niet worden vrijgelaten. De regering was nog niet zover. “Indien de koers losgelaten was, zou in februari al overeenstemming bereikt kunnen worden met het IMF”, zei de president. Er zou gelijk US$ 186 miljoen betalingsbalanssteun komen. De multilaterale instellingen zouden ervoor zorgen dat naast de US$ 690 van het IMF het bedrag boven US$ 1 miljard zou uitkomen. Het volk is voorgehouden dat aan alle voorwaarden zijn voldaan en in juli zou het IMF-bestuur de overeenkomst tekenen, nadat in april op technisch niveau de champagne was ontkurkt.

Eind juli komt de aap uit de mouw. Er moesten ook garantiebrieven zijn van de vele buitenlandse schuldeisers, ook op bilateraal niveau. Alles is in een vergevorderd stadium, maar er is nog geen enkele garantiebrief op de tafel van het IMF. En daarom heeft het IMF nu het steunprogramma niet goedgekeurd, ook al is de koers losgelaten, het Herstelplan en de begroting aangenomen en Financiën & CBvS hebben gezworen: geen monetaire financiering. Terwijl er gewacht wordt tot september op groen licht, zegt de regering dat het allemaal niet erg is, want het Herstelplan is van eigen bodem en is allang in uitvoering. Er komt geen stagnatie, ook zonder de US$ 1 miljard. Dan waarvoor is het IMF nog nodig als alles gewoon doorgaat? Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak. Ik moet het volk eerlijk informeren. Dit schept vertrouwen en creëert draagvlak.

Nita Ramcharan

U kunt het ‘VES-rapport’ hier downloaden.

P.S.: Eindelijk licht in de tunnel voor structurele oplossing ziekenhuizen.