Home Suriname Sociaal akkoord in de maak; deel vakbeweging roert zich

Sociaal akkoord in de maak; deel vakbeweging roert zich

27
0
sociaal-akkoord-in-de-maak;-deel-vakbeweging-roert-zich

foto

De CLO Ledenraad, onder leiding van Ronald Hooghart, komt woensdag bijeen. Dan zal besloten worden of er actie zal worden gevoerd.


Regering en vakbonden hebben een goed gesprek gehad over het te formuleren sociaal akkoord. Er zal elke vrijdag worden overlegd met elkaar om te komen tot een sociaal akkoord. Tegelijkertijd zijn ook vakbonden die een bijdrage hebben geleverd in de voorstellen, bezig met het voeren van actie “voor een leefbaar Suriname”. Zij willen dat diverse verhogingen worden teruggedraaid. Acht voorzitters van dertien vakbonden hebben drie dagen hun stem laten horen op het Oud Vlaggenplein. Na evaluatie wordt dinsdag de draad opgepakt met steun van meer vakbonden.

Woensdag heeft Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO), een vergadering van de Ledenraad uitgeschreven. Er zal gesproken worden over onder andere het levensonderhoud, loonsverhoging, houding regering en ‘misbruik van verradersgroep’. “Gaan wij over tot acties NU of Nooit”, is eveneens een agendapunt. Er gaan stemmen op binnen de CLO om de voorzitters die actie voeren op het Oud Vlaggenplein te ondersteunen. Op de Ledenraad zal het besluit worden genomen.

CLO-Collectief, onder leiding van Michael Miskin, is ook in beweging. Deze groep, die ook participeert in de besprekingen met de regering over het sociaal akkoord, heeft bestuursverkiezing uitgeschreven op 27 augustus. De convocatie is getekend door Miskin, die secretaris-generaal is van de CLO. Verkiezingslijsten kunnen ingediend worden tot 13 augustus. Hooghart om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het uitschrijven van de verkiezing niet legitiem is. De rechter heeft volgens hem aangegeven dat het voltallige bestuur hierachter moet staan. Volgens de vakbondsleider is deze groep bezig de regering te ondersteunen. Deze beschuldiging is steeds tegengesproken door het CLO Collectief.

Tijdens de vergadering met de regeringsdelegatie vrijdag was van de protesterende voorzitters alleen Lloyd Pool van de bond bij Academisch Ziekenhuis Paramaribo, aanwezig. De vakbeweging heeft via de deskundigen Dinesh Dinai en Patrick Behareea, aangetrokken door Ravaksur, een presentatie gegeven over het wensenpakket. De minister Albert Ramdin (Bibis) en Armand Achaibersing (Financiƫn & Planning) voerden aan dat zij het eens mee zijn dat veel zaken verbeterd moeten worden, maar het kost tijd en geld. Vrijdag zal Reynold Simons op verzoek van C-47 een presentatie houden over sociale dialoog en sociaal akkoord.