Home Suriname Cuba: Bondgenoten sturen voedsel en medicijnen

Cuba: Bondgenoten sturen voedsel en medicijnen

30
0
cuba:-bondgenoten-sturen-voedsel-en-medicijnen

foto

Het multifunctioneel schip Arm Libertador Bal-02 van de Mexicaanse marine met humanitaire hulp, bereidt zich voor om aan te meren bij aankomst in de haven van Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Cuba heeft deze week zendingen voedsel en medische benodigdheden ontvangen van bondgenoten Mexico, Rusland en Bolivia in een poging om tekorten en ontevredenheid te verminderen te midden van de ergste economische crisis van het eiland in decennia en een golf van infecties van het coronavirus. De autoriteiten begonnen vrijdag met het uitdelen van de goederen.

De donaties komen bijna drie weken nadat er in het hele land ongekende protesten uitbraken, aangespoord door frustraties over de erbarmelijke economische omstandigheden en beperkingen op de burgerlijke vrijheden. Cuba wijt de onrust aan door de VS gesteunde huurlingen die misbruik maken van de ontberingen die naar eigen zeggen grotendeels zijn veroorzaakt door decennia van Amerikaanse sancties en het verhullen van pogingen tot onrust door de campagne #SOSCuba waarin wordt opgeroepen tot humanitaire hulp.

Nu heeft het het humanitaire hulpverhaal teruggenomen, met de hulp van bondgenoten die ook het Amerikaanse handelsembargo de schuld hebben gegeven van veel van Cuba’s ellende.

Een Mexicaans marineschip arriveerde vrijdag met 1.000 ton bonen, medische apparatuur en zuurstof voor Covid-19-patiënten in het land. Cuba heeft momenteel een van de hoogste infectiepercentages per hoofd van de bevolking ter wereld. Binnenkort komen er nog twee scheepsladingen, zei minister van Binnenlandse Zaken, Betsy Díaz, vrijdag laat op de staatstelevisie.

“Ik wil persoonlijk president Andrés Manuel López Obrador bedanken die… de traditionele afwijzing van de blokkade door Mexico en zijn wil om Cuba te helpen heeft geratificeerd”, zei de Cubaanse minister van Handel, Rodrigo Malmierca, tijdens de scheepsontvangstceremonie.

Pedro Monreal, auteur van een populaire blog over Cubaanse economie, zei dat de opluchting “positief was als noodmaatregel”, gezien de ernst van de gelijktijdige gezondheids-, economische en politieke crises. “Dit heeft een humanitaire en politieke invalshoek”, zei hij. “Maar als je naar de lange termijn kijkt, is de hulp relatief weinig.”

Ricardo Torres, een econoom bij het in Havana gevestigde Centrum voor de Studie van de Cubaanse Economie, berekende bijvoorbeeld dat de beloofde donatie van ongeveer 12.000 ton rijst door Vietnam ongeveer 2 pond per Cubaan zou opleveren.