Home Suriname WAM-tarieven met ruim 100% gestegen

WAM-tarieven met ruim 100% gestegen

27
0
wam-tarieven-met-ruim-100%-gestegen

foto

De WAM-tarieven gaan vanaf vandaag fors de lucht in. Ook het dekkingspercentage is verhoogd. Wie een hogere dekking wil, moet daarvoor meer neertellen.


De nieuwe WAM-tarieven die vandaag zijn ingegaan, zijn met meer dan 100% verhoogd in vergelijking met die van maart 2021. De bromfietsen hebben een verhoging van 82,82%. Weliswaar is de dekking van voertuigen van SRD 30.000 verhoogd naar SRD 70.000. Dit is een verhoging van 133,33%. De bromfietsen hebben nu een dekking van SRD 18.750. Voorheen was dit bedrag op SRD 9000 gesteld. Hier is de dekking met 108,33% gestegen. Bij de personenauto’s zullen de P4 (1601 kg of meer) het zwaarst voelen. De verhoging hier is 124,23 %. Bij de vrachtauto’s zijn het de V1 (0-1000 kg) die het liefst een verhoging van 142,96% op hun bord hebben. De grotere bussen (meer dan 31 passagiers) zullen het diepst in hun buidel tasten. Die hebben een verhoging van 142,67%.  

De verschillende verzekeraars bieden ook hogere dekkingen, tot zelfs SRD 100.000 aan. Het ligt aan de verzekeringnemer om te gaan voor een hogere dekking of te kiezen voor de dekking van SRD 70.000. Indien de verzekeringnemer voor een grotere dekking gaat, zal hij of zij meer moeten betalen.

Een monteur die tevens spuiter is, zegt aan Starnieuws dat hij met alle verzekeraars werkt. Hij is blij dat de dekking verhoogd is. “Voor de verzekerde is het heel zwaar. Maar, wanneer het voertuig schade zal oplopen, zal de verzekerde merken dat een hogere dekking van eminent belang is. De verzekeraar keert bij ernstige schade het dekkingsbedrag af, wat nu de schade niet kan dekken. Uitgedrukt in vreemde valuta, was het bedrag echt achterhaald. Alle onderdelen worden geïmporteerd en worden verkocht tegen de geldende koers. Veel benadeelden hebben voor het repareren van hun voertuig diep in hun zak moeten graaien. Hopelijk kan deze verhoging van de dekkingswaarde wat verlichting brengen”, legt de monteur uit.