Home Suriname Kuldip Singh kandidaatlid Inter-Amerikaanse mensenrechtenhof

Kuldip Singh kandidaatlid Inter-Amerikaanse mensenrechtenhof

39
0
kuldip-singh-kandidaatlid-inter-amerikaanse-mensenrechtenhof

foto

De ministers Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking hebben op een zoom meeting summier verslag gedaan van hun werkbezoek aan Washington en Mexico.


Rechter Maytrie Kuldip Singh is kandidaatlid voor het Inter-Amerikaans Hof van de Mensenrechten. Ze geniet de ondersteuning van de Caricom om één van de zeven rechters bij dit Hof te worden.  

Argentinië gaat zijn ambassade in Suriname heropenen en ook de OAS gaat weer een vertegenwoordiger in het land hebben. Er komt een opleiding Criminologie. De relatie met USAID is hersteld waardoor er nog een lijn is geopend voor materiële en financiële hulp. Dit zijn enkele van de concrete resultaten die zijn bereikt tijdens de buitenlandse missie van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis).

Ramdin en Amoksi hebben op een persconferentie via Zoom, beknopt verslag gedaan over de buitenlandse missie van de afgelopen week. Ze zijn geweest naar Washington, Miami en Mexico. Er zijn ontmoetingen geweest met vertegenwoordigers van andere landen en tal van organisaties waaronder de OAS en de Amerikaanse Department of Justice. Er is gesproken over een behoorlijk aantal onderwerpen zoals de Covid-19-situatie die alle landen treft, de aanpak van criminaliteit, handel, visies en standpunten in bepaalde zaken, repareren en versterken van relaties, en het invullen van bepaalde posities in belangrijke organisaties.

Ramdin deelt mee dat Maytrie Kuldip Singh als kandidaat is vooruitgeschoven (voor de positie van rechter) bij het Inter-American Court of Justice. “Ze heeft de volle ondersteuning van de Caricom,” stelt hij. “Het is voor het eerst dat Suriname in deze positie komt. Bijzonder is dat een vrouw de plek kan invullen.” Oud-procureur -generaal Roy Baidjnath Panday is aangesteld als Agent of State bij dit Hof en bij de mensenrechten commissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Margo Waterval is plaatsvervangend Agent of State.

Door de Covid-19-situatie kon niet worden afgereisd naar bepaalde landen in het Caribisch gebied. Met Barbados, Trinidad & Tobago zullen op een andere dag vergaderingen zijn. Met Barbados is er een economische samenwerking getekend. Het eiland is serieus over investeren in de landbouw en veeteelt in Suriname. Het eiland heeft Belize, Guyana, en Suriname opgeroepen, omdat zij over het meeste vruchtbare land beschikken, om de voedselveiligheid in de Caricom te garanderen. De regio wil minder afhankelijk worden van de voedselimporten buiten het Caribisch gebied van ruim US$ 6 miljard per jaar.

Minister Amoksi kondigt aan dat de nationale veiligheid en het bestrijden van corruptie en andere vormen van criminaliteit, met hulp van onder andere de VS zal worden versterkt. Hij mikt op samenwerkingen met de Justice Department, de International Law Enforcement Academy en de George Mason University. Zo zal er bijvoorbeeld steun komen voor ‘prison management’ en het aanwijzen van een nationale ombudsman en een kinderombudsman. In het vooruitzicht stelt Amoksi  verdere scholing van overheidsfunctionarissen, de magistratuur, juristen en politiepersoneel. Hij is bezig om een opleiding Criminologie voor tenminste 30 Surinamers gestalte te geven.