Home Suriname Varkenspest in de Dominicaanse Republiek

Varkenspest in de Dominicaanse Republiek

29
0
varkenspest-in-de-dominicaanse-republiek

foto

Een zeug nestelt zich in de modder op Derrydale Farm, een biologische melkveehouderij in Belle Plaine, Minnesota, VS. (Foto: Reuters)


De Dominicaanse Republiek beperkt de verzending van varkens en mobiliseert het leger om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in te dammen. Aan de andere kant hebben de Verenigde Staten en Mexico de grenscontroles verscherpt om infecties te voorkomen.Amerikaanse tests van 389 monsters van Dominicaanse varkens die op boerderijen en in achtertuinen zijn grootgebracht, geven aan dat de besmettelijke ziekte zich in “een kleine populatie varkens in de achtertuin van de provincies Sánchez Ramírez en Montecristi” bevindt, aldus een verklaring van het ministerie van Landbouw.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw heeft woensdag de Afrikaanse varkenspest (AVP) in het Caribische land bevestigd, wat bezorgdheid uitte over het risico van overdracht naar de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten en Mexico voeren afzonderlijk meer luchthaveninspecties uit om te voorkomen dat reizigers Dominicaanse varkensvleesproducten binnenbrengen die het virus zouden kunnen dragen. Beide landen blokkeerden eerder Dominicaans varkensvlees. “De bevestiging van ASF in de Dominicaanse Republiek is zeker zeer, zeer zorgwekkend”, zegt Mike Naig, landbouwsecretaris van Iowa. “We zullen ons vermogen moeten vergroten om het buiten te houden.”

De ziekte is ongevaarlijk voor mensen, maar vaak dodelijk voor varkens. Het is ontstaan ​​in Afrika voordat het zich naar Europa en Azië verspreidde en honderden miljoenen varkens heeft gedood, terwijl het de wereldwijde vlees- en voermarkten hervormde.

De Dominicaanse Republiek zal het verkeer van levende en geslachte varkens in Sánchez Ramírez en Montecristi verbieden, volgens de verklaring van het ministerie. Er zal “totale militaire controle zijn op alle strategische punten van beide provincies”, en het ministerie zal helpen de getroffen gebieden te desinfecteren, zei het.

Volgens het ministerie heeft Sánchez Ramírez 15.000 varkens en Montecristi 4.600 van de 1,8 miljoen in het hele land. “Er is geen type vaccin voor deze vreselijke ziekte”, zei Rafael Abel, voorzitter van de landbouwcommissie van de Kamer van Afgevaardigden, toen hij voorstelde om alle varkens in de getroffen gebieden te doden. Dit zou een verlies van ongeveer US$ 180 miljoen vertegenwoordigen, zei hij.

De Dominicaanse Republiek heeft, met hulp van de Verenigde Staten en anderen, al haar 1,4 miljoen varkens gedood om een ​​einde te maken aan de laatste uitbraak van Afrikaanse varkenspest in 1978, volgens een rapport dat is voorgelegd aan de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE).

De ziekte vernietigde de helft van China’s varkenskudde, ’s werelds grootste, binnen een jaar nadat ze daar in 2018 werd ontdekt.