Home Suriname Somohardjo: Bouterse heeft ons gepakt met Amnestiewet

Somohardjo: Bouterse heeft ons gepakt met Amnestiewet

38
0
somohardjo:-bouterse-heeft-ons-gepakt-met-amnestiewet

foto

PL-voorzitter Paul Somohardjo


Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, zegt in gesprek met Starnieuws dat op basis van afspraken in april 2012 meegewerkt is aan de gewijzigde Amnestiewet. De toenmalige president tevens verdachte van de 8 Decembermoorden, Desi Bouterse, had volgens Somohardjo beloofd dat er een waarheidscommissie zou komen. In bijzijn van zijn geestelijke adviseur, Steve Meye, had hij ook toegezegd dat hij spijt zou betuigen. Dit alles is niet gebeurd.

“We willen allemaal weten wat er precies is gebeurd rond 8 december 1982. Daarom zou er een waarheidscommissie komen. In feite heeft Bouterse ons gepakt. Hij is de afspraken niet nagekomen”, zegt Somohardjo. Hij zegt ook meegewerkt te hebben, omdat vergeving belangrijk is. “Zelfs Jezus Christus heeft zijn moordenaars vergeven”, merkt de politicus op. “Als iemand zegt spijt te zullen betuigen en de waarheid vertellen, dan moet je de persoon kunnen vergeven”, voert Somohardjo aan.

De politicus zegt dat hij wel aan Bouterse heeft gevraagd over de vervolgstappen, maar er is niets gebeurd, want de wet was al eenmaal aangenomen. Nu heeft het Constitutioneel Hof, dat in het leven geroepen is door de regering onder leiding van Bouterse, geoordeeld dat de wet in strijd is met de grondwet en internationale verdragen. “Karma werkt”, concludeert de politicus. Hij antwoordt op een vraag dat hij zeker zal meewerken om de wet in te trekken, want Bouterse heeft zich niet gehouden aan zijn woord.