Home Nederland Opnieuw zware regenval in België, ook wateroverlast in Nederland

Opnieuw zware regenval in België, ook wateroverlast in Nederland

74
0
opnieuw-zware-regenval-in-belgie,-ook-wateroverlast-in-nederland

België heeft opnieuw te kampen met zware regenval, onweer en bliksem. Vooral in de provincie Namen lopen straten onder. In Dinant viel in korte tijd zo veel regen dat auto’s door de straten drijven. Ook delen van Nederland hebben te maken met wateroverlast. Stevige buien trekken over het zuidwesten en het noordoosten van het land.

In België werd al uitgegaan van zware regenval vandaag. Het KMI heeft code oranje afgegeven vanwege de zware onweersbuien. “De felle onweersbuien hebben ons land wat later bereikt dan verwacht, maar vooral in de regio tussen Namen en Dinant, en tussen Mechelen en Dendermonde is er al heel wat regen gevallen, met veel bliksemflitsen, felle rukwinden en hagel”, zegt een Belgische weerman tegen de VRT.

“Op sommige plaatsen is er al 20 tot 30 liter water per vierkante meter gevallen. Lokaal kan dat nog meer worden. Ik ben er dus zo goed als zeker van dat er de volgende uren wateroverlast zal zijn op sommige plaatsen.”

De onweersbuien trekken nu in noordelijke richting. “Ze zijn nu op weg naar de provincies Luik en Limburg. Pas vannacht rond 01.00 uur of 02.00 uur zal het ergste voorbij zijn”, aldus de weerman.

In Luik heeft de gouverneur een spoedoverleg belegd om maatregelen tegen eventuele nieuwe overstromingen voor te bereiden. Hulpdiensten, brandweer en opvangcentra staan klaar om hulp te bieden. Ook liggen plannen voor evacuatie van bewoners klaar.

De VRT meldt dat boven plaatsen die eerder zwaar werden getroffen, zoal Pepinster, vanmiddag een drone met luidspreker werd ingezet om bewoners op te roepen de eerste verdieping van hun woning op te zoeken of te vertrekken.

Ook zware regenval in Nederland

Ook in Nederland is op verschillende plekken opnieuw sprake van wateroverlast, zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra.

Onder meer in Oud-Vossemeer, in Zeeland, zijn enkele straten ondergelopen. In het westen van Brabant wordt ook overlast gemeld. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zegt dat er ondergelopen kelders zijn in Steenbergen en Bergen op Zoom.

Ook in het dorpje Kruisland bij Roosendaal viel veel regen. “Wij verzoeken u Kruisland te mijden aangezien een aantal straten onbegaanbaar is geworden door extreme regenval. De hulpdiensten zijn ter plaatse om te helpen met de wateroverlast”, twittert BOA gemeente Steenbergen.

Ondergelopen straten in Oud-Vossemeer Ronald Kolk

“Er is weinig stroming in de atmosfeer, waardoor de buien maar langzaam bewegen en het op sommige plaatsen lang achtereen hard regent”, legt NOS-weerman Hiemstra uit. “We bevinden ons in relatief vochtige lucht, waardoor er veel waterdamp beschikbaar is in de atmosfeer. Ontstaan er buien, dan kan er in korte tijd veel regen vallen.”

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het noordoosten van het land, waar enkele stevige onweersbuien vanavond en vannacht over zullen trekken. Eerder gold code geel ook voor het zuidwesten, maar dat is inmiddels opgeheven.

“De huidige weersituatie is duidelijk anders dan die van vorige week”, zegt Hiemstra. “Vorige week werden de overstromingen veroorzaakt door een grootschalig regengebied dat 2 à 3 dagen boven hetzelfde gebied bleef hangen. De huidige wateroverlast wordt vooral veroorzaakt door lokale buien die lang boven een relatief beperkt gebied blijven hangen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here