Home Nederland VS en Duitsland akkoord over omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2

VS en Duitsland akkoord over omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2

16
0
vs-en-duitsland-akkoord-over-omstreden-gaspijpleiding-nord-stream-2

De Verenigde Staten en Duitsland hebben een akkoord bereikt over het omstreden gasproject Nord Stream 2. Als Moskou de gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt gebruikt om politieke druk uit te oefenen, riskeert het land sancties.

“Mocht Rusland proberen om energie als wapen te gebruiken of verdere agressieve acties tegen Oekraïne ondernemen, dan zal Duitsland zelf maatregelen nemen en aandringen op sancties op Europees niveau”, heeft de Amerikaanse staatssecretaris voor Politieke Zaken Victoria Nuland tegen het Congres gezegd. Volgens Nuland komen de twee landen later vanavond met details. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas is blij met het akkoord en spreekt van een “constructieve oplossing”.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post laat de VS de aanleg doorgaan, in ruil voor een Duitse investering in klimaat- en milieumaatregelen in Oekraïne. Het gaat volgens het Duitse persbureau DPA om een financiële injectie van ten minste 200 miljoen euro.

Kiev is niet te spreken over het akkoord. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken betekent het Nord Stream 2-project een bedreiging van de veiligheid van Oekraïne. De minister dringt aan op overleg over de zaak met de Europese Commissie en de Duitse regering.

Heikel punt

Nord Stream 2, de gaspijplijn die onder de Oostzee loopt, is een heikel punt tussen de Amerikanen en de Duitsers. De Amerikaanse president Biden en de Duitse bondskanselier Merkel waren het onlangs nog openlijk oneens over het bijna voltooide project. Washington is fel tegen het gasproject en dreigde herhaaldelijk met sancties tegen investeerders en bedrijven die meewerkten aan de aanleg.

Volgens de VS wordt Europa door de pijpleiding te afhankelijk van Russisch gas. Daardoor zou Rusland via de gastoelevering politieke druk uit kunnen oefenen in kwesties rond bijvoorbeeld Oekraïne en Polen. Duitsland ziet Nord Stream 2 vooral als economisch project.

De Russische regering zei vorige maand dat de gaspijpleiding, waar al jaren aan wordt gewerkt, tegen het einde van dit jaar klaar zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here