Home Suriname Venezuela: Terrorisme-aanklachten tegen bondgenoot Guaido

Venezuela: Terrorisme-aanklachten tegen bondgenoot Guaido

13
0
venezuela:-terrorisme-aanklachten-tegen-bondgenoot-guaido

foto

De Venezolaanse oppositieleider, Juan Guaido praat met de media bij zijn huis. (Foto: Reuters)


Venezolaanse aanklagers zeiden maandag dat ze oppositiepoliticus Freddy Guevara hadden aangeklaagd voor onder meer terrorisme en verraad. De inlichtingendienst van het land heeft hem gisteren gearresteerd uit zijn auto op een snelweg in Caracas.

Guevara is een nauwe bondgenoot van oppositieleider Juan Guaido, die door de Verenigde Staten en anderen wordt erkend als de legitieme president van Venezuela. Guaido zei dat niet-geïdentificeerde gewapende mannen hem eerder op maandag met arrestatie bedreigden toen hij zijn appartement verliet in een poging Guevara te helpen.

In een verklaring zei de hoofdaanklager dat het een arrestatiebevel tegen Guevara had aangevraagd vanwege zijn vermeende “banden met extremistische groeperingen en paramilitairen die banden hebben met de Colombiaanse regering”.

De incidenten vonden plaats terwijl de regering en de oppositie zich voorbereidden op onderhandelingen die voor volgende maand in Mexico gepland. Noorwegen bemiddelt tussen partijen om de diepe politieke crisis in het land op te lossen.

In een toespraak op de staatstelevisie op maandag, bevestigde Maduro de onderhandelingsplannen, maar zei dat de oppositie de gewelddadige tactieken moet afzweren voorafgaand aan de gesprekken. Zonder Guevara of Guaido te noemen, zei hij dat hij bewijs had dat sommige personen coups beraamden en dat aanklagers op basis van dat bewijs handelden.

“Ik ben het eens met de bemiddeling van Mexico en Noorwegen, maar er moeten voorwaarden zijn, er moet uitdrukkelijk afstand worden gedaan van gewelddadige praktijken”, zei Maduro, eraan toevoegend dat de Verenigde Staten en de Europese Unie de sancties tegen Venezuela moeten opheffen voordat de onderhandelingen beginnen.

De door de VS gesteunde oppositie bestempelt president Nicolas Maduro als een dictator en beweert dat hij zijn herverkiezing in 2018 heeft gemanipuleerd en het rechtssysteem heeft gebruikt om afwijkende meningen te onderdrukken.

“We veroordelen met klem de arrestatie van het Venezolaanse congreslid Freddy Guevara en de bedreigingen tegen interim-president Juan Guaido in Venezuela”, schreef Julie Chung, waarnemend adjunct-secretaris van het Bureau voor zaken van het Westelijk Halfrond van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, op Twitter. Ze drong er bij de internationale gemeenschap op aan om de daden te veroordelen en riep op tot de vrijlating van alle politieke gevangenen in Venezuela.

Maduro, die de steun van het leger behoudt, ontkent dat de verkiezingen zijn gemanipuleerd. Hij heeft Guaido bestempeld als een Amerikaanse marionet en beschuldigde hem van samenzwering om hem in een staatsgreep te verdrijven.

Een woordvoerder van het kantoor van Guaido zei dat Guevara, die minder dan een jaar geleden gratie kreeg op beschuldiging van aanzetten tot geweld in 2017, naar de Helicoide-gevangenis van de Sebin-inlichtingendienst in Caracas werd gebracht. Het parket heeft niet aangegeven waar hij werd vastgehouden.

‘Eruit!’

Verslaggevers arriveerden voor de woning van Guaido in het oosten van Caracas, minuten nadat zijn vrouw, Fabiana Rosales, had getweet dat veiligheidstroepen hun flatgebouw waren binnengedrongen in een poging Guaido te arresteren. Buren hadden zich uit protest verzameld rond twee witte, ongemarkeerde vrachtwagens waarin mannen zaten met kogelvrije vesten en geweren, sommigen met bivakmutsen, volgens een getuige van Reuters. Anderen droegen hoeden met de tekst DIE – het Spaanse acroniem voor de politie-eenheid van het Directoraat Inlichtingen en Strategie.

“Dictatuur!” schreeuwden een paar buren tegen de mannen. Anderen leunden uit nabijgelegen ramen terwijl ze op potten en pannen sloegen.

Kort daarna snelde een ongemarkeerde grijze Toyota-truck gevuld met politie de garage in de kelder uit en verliet het wooncomplex. Minuten later kwam Guaido uit een SUV. Guaido vertelde de verslaggevers die zich buiten het gebouw hadden verzameld dat de mannen waren vertrokken, en zei dat het onduidelijk was tot welke tak van de veiligheidstroepen ze behoorden. “Ze hebben ons onderschept en hun wapens op ons gericht, in de kelder”, vertelde Guaido aan verslaggevers.

Guaido’s kantoor verspreidde twee video’s waarvan ze zeiden dat ze het incident in de kelder van Guaido lieten zien. Op de video’s is te zien dat ten minste twee mannen met kogelvrije vesten en bivakmutsen een auto naderen, met geweren. Guaido zit op de passagiersstoel. Een van de mannen opent het bestuurdersportier en dwingt de bestuurder op de grond, terwijl hij “Get out!” roept, laten de video’s zien.