Home Suriname Haïti: ‘Hoofdverdachte’ opgepakt na moord president Moise

Haïti: ‘Hoofdverdachte’ opgepakt na moord president Moise

18
0
haiti:-‘hoofdverdachte’-opgepakt-na-moord-president-moise

foto

De Haïtiaanse politiechef Leon Charles spreekt tijdens een persconferentie in Port-au-Prince. (Foto: AFP)


De politie in Haïti zegt dat zij een arts hebben gearresteerd die volgens hen een hoofdverdachte is bij de organisatie van de moord op president Jovenel Moïse vorige week. Ze zeggen dat Christian Emmanuel Sanon, een 63-jarige Haïtiaanse staatsburger, begin juni met een privéjet het land is binnengevlogen met “politieke motieven”.Moïse (53) werd op 7 juli in zijn woning vermoord door 28 buitenlandse huurlingen, zei de politie eerder. Zijn vrouw raakte gewond bij de aanval en werd vervolgens naar de VS gevlogen voor behandeling.

Martine Moïse beschreef later het moment waarop moordenaars haar man met kogels ‘doorzeefden’ nadat ze midden in de nacht hun huis binnendrongen. Ze zei dat de aanval zo snel plaatsvond dat haar man Jovenel “geen enkel woord kon uitbrengen”.

De arrestatie van Sanon werd zondag laat aangekondigd tijdens een politiebriefing in de hoofdstad Port-au-Prince. “Dit is een persoon die Haïti is binnengekomen met een privévliegtuig met politieke doeleinden”, zei politiechef Leon Charles van Haïti. Hij zei dat het oorspronkelijke plan was om president Moïse te arresteren, maar “de missie veranderde toen”. Hij gaf geen verdere details.

“Toen wij, de politie, de verdere vlucht van deze bandieten voorkwamen nadat ze hun misdaad hadden begaan, was Christian Emmanuel Sanon de eerste persoon die een van de aanvallers belde”, zei Charles. “Hij nam contact op met twee andere mensen die volgens ons het brein zijn achter de moord op president Jovenel Moïse.” De politiechef zei niet wie de andere twee mensen waren.

Amerikaanse hulp

Een delegatie van hoge Amerikaanse veiligheids- en justitiefunctionarissen arriveerde zondag in Haïti om de veiligheidssituatie te beoordelen. Het team zal ook drie Haïtiaanse politici ontmoeten. Elk van hen beweert de legitieme leider van het land te zijn.

Na de aanval vroegen de autoriteiten van Haïti de VS en de VN om troepen naar het land te sturen om de belangrijkste infrastructuur te beschermen. De regering van president Joe Biden wees het verzoek aanvankelijk af, maar heeft nu besloten de situatie nader te bekijken.

Moïse was sinds 2017 president van Haïti, het armste land van de Amerika’s. Zijn ambtsperiode verliep moeizaam toen hij werd geconfronteerd met beschuldigingen van corruptie. Eerder dit jaar waren er wijdverbreide demonstraties in de hoofdstad en andere steden.

Parlementsverkiezingen hadden in oktober 2019 moeten plaatsvinden, maar geschillen hebben deze vertraagd, wat betekent dat Moïse bij decreet had geregeerd. Hij was van plan om in september een referendum te houden over de voorgestelde grondwetswijzigingen.

In februari van dit jaar, op de dag dat de oppositie wilde dat hij zijn ambt zou neerleggen, zei Moïse dat een poging om hem te vermoorden en de regering omver te werpen was verijdeld.

Het is nog onduidelijk wie de aanslag van vorige week heeft georganiseerd en met welk motief. Een aantal vragen blijft onbeantwoord, waaronder hoe de vermeende moordenaars het pand konden betreden. De lijfwachten van Moïse worden later deze week ondervraagd.

Een prominente oppositiefiguur heeft openlijk scepsis geuit over de huidige versie van de gebeurtenissen. Voormalig Haïtiaanse senator Steven Benoit vertelde vrijdag aan het lokale radiostation Magik9 dat het “niet de Colombianen zijn die hem hebben vermoord”, maar hij leverde geen bewijs om zijn beweringen te staven.

De Haïtiaanse politie heeft gezegd dat de meerderheid van de huursoldaten Colombiaans was, terwijl twee medeburgers van de VS waren.