Home Suriname Haïti: Bende buitenlandse huursoldaten moordenaars Moise

Haïti: Bende buitenlandse huursoldaten moordenaars Moise

15
0
haiti:-bende-buitenlandse-huursoldaten-moordenaars-moise

foto

De politie stelde de verdachten donderdag ten toon aan de media en toonde ook de in beslag genomen wapens, munitie en paspoorten van verdachten. (Foto: Reuters)


Een groep van 28 buitenlandse huursoldaten, onder wie gepensioneerde Colombiaanse soldaten, heeft eerder deze week de Haïtiaanse president Jovenel Moïse vermoord, zegt de politie. De meesten werden gearresteerd na een vuurgevecht in een huis in de hoofdstad Port-au-Prince, waar ze zich hadden verschanst.

Bebloed en gekneusd werden verdachten donderdag voor de media gepresenteerd, samen met een hele reeks in beslag genomen wapens. Acht andere verdachten zijn nog op de vlucht en drie anderen werden doodgeschoten door politieagenten. De politie zegt nog steeds op zoek te zijn naar de breinen achter de aanslag.

Woensdagochtend viel een groep gewapende mannen binnen in het huis van de president in de hoofdstad Port-au-Prince en schoten op hem en zijn vrouw. Moïse werd liggend op zijn rug gevonden met 12 schotwonden en een uitgestoken oog, en stierf volgens de autoriteiten ter plaatse. Zijn vrouw Martine raakte zwaargewond en is voor behandeling naar Florida gevlogen, waar haar toestand naar verluidt stabiel is.

De politie zei dat de moordploeg 15 Colombianen en twee Amerikanen van Haïtiaanse afkomst omvatte.

Boze burgers hadden meegeholpen bij het zoeken naar de schutters en hielpen de politie bij het opsporen van sommigen van hen die zich verstopten in struiken. “Wij Haïtianen zijn geschokt, we accepteren het niet”, zei een man tegen persbureau AFP. “We staan ​​klaar om te helpen, want we moeten weten wie hier achter zit, hun namen, hun achtergrond, zodat justitie zijn werk kan doen.”

De menigte stak later drie auto’s van de verdachten in brand en vernietigde bewijsmateriaal. De politiechef riep op tot kalmte en zei dat het publiek het recht niet in eigen hand moet nemen.

Taiwan bevestigde dat elf van de verdachten werden gearresteerd op de ambassade, waar ze hadden ingebroken in een van de binnenplaatsen.

Het motief voor de aanslag is nog onduidelijk. Haïti’s interim-premier Claude Joseph vertelde de BBC echter dat de 53-jarige president mogelijk het doelwit was omdat hij corruptie bestreed.

Op de persconferentie van donderdag toonde de politie ook Colombiaanse paspoorten aan verslaggevers. “Buitenlanders kwamen naar ons land om de president te vermoorden”, zei Charles, terwijl de verdachten geboeid op de grond achter hem zaten. De Colombiaanse regering heeft bevestigd dat ten minste zes van de verdachten gepensioneerde leden van het leger zijn. Het heeft beloofd Haïti te helpen bij zijn onderzoeksinspanningen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei ondertussen dat het niet kon bevestigen of een van zijn burgers was vastgehouden.

Amerikaanse en Canadese media melden echter dat een van de gearresteerde personen, James Solages (35) uit Florida komt en een voormalige lijfwacht was bij de Canadese ambassade in Haïti.

Een onderzoeksrechter vertelde lokale media dat Solages en de andere Amerikaanse burger, Joseph Vincent, hadden gezegd dat ze daar waren als vertalers voor de huurlingen, nadat ze de baan op internet hadden gevonden. “De missie was om president Jovenel Moïse te arresteren… en niet om hem te doden”, zei rechter Clément Noël tegen de Haïtiaanse krant Le Nouvelliste.

Het Colombiaanse dagblad El Tiempo zei dat het vertrouwelijke documenten had gezien waarin de Colombiaanse verdachten werden genoemd. Uit het onderzoek van de krant blijkt dat vier van hen op 4 juni vanuit Colombia naar de Dominicaanse Republiek vlogen. Twee dagen later staken ze over land over naar Haïti. De twee landen delen het eiland Hispaniola.

Volgens El Tiempo hebben Colombiaanse inlichtingendiensten foto’s gezien waarop leden van de groep poseren op een populaire toeristische plek in de Dominicaanse Republiek, die ze hadden geüpload naar hun sociale media-accounts.

De moord heeft geleid tot maatschappelijke onrust in Haïti, het armste land van Amerika. In het hele land blijft de noodtoestand van kracht, terwijl de Dominicaanse Republiek de grens heeft gesloten.