Home Suriname Geen monetaire financiering meer

Geen monetaire financiering meer

32
0
geen-monetaire-financiering-meer

foto

Governor Maurice Roemer en minister Armand Achaibersing feliciteren elkaar met de ondertekening. Er zal geen monetaire financiering meer plaatsvinden. (Foto: Financiën & Planning)


Minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning en governor van de Centrale Bank van Suriname hebben in een overeenkomst vastgelegd dat er geen monetaire financiering meer zal plaatsvinden. Deze verklaring is een belangrijke stap in de wederopbouw van goed financieel en monetair bestuur in ons land, zegt het ministerie.

Na het aantreden van de regering in juli 2020 werden niet alleen de leningen stopgezet, maar is ook direct een halt toegeroepen aan de monetaire financiering. Dat beleid heeft mede geholpen om de koersen en de inflatie onder controle te brengen. Door de ondertekening van de verklaring is dat beleid nu geformaliseerd.

In het recente verleden is er op ruime schaal monetair gefinancierd. Hierdoor werden op onverantwoorde wijze en ongedekt grote hoeveelheden SRD’s in de gemeenschap gepompt. Dat leidde direct tot prijs- en koersstijgingen en grote economische instabiliteit. De gemeenschap heeft daar veel ellende van ondervonden. Monetaire financiering mag niet meer plaatsvinden, stelt Financiën & Planning. Met de ondertekening zal in binnen- en buitenland het vertrouwen in de economie en in het bestuur van het land verder helpen verbeteren, wordt aangegeven in een persbericht.

Stopzetten van monetaire financiering is een van de eisen die het Internationaal Monetair Fonds stelt. Over het Covid-fonds dat ingesteld was via De Nationale Assemblee, antwoordt minister Armand Achaibersing op een vraag van Starnieuws dat er nog een saldo is. Als dat op is, zullen de uitgaven uit de begroting worden gefinancierd.

“Ik had SRD 1.5 miljard ter beschikking gekregen van het parlement. Ik heb daarvan 2 x SRD 250 miljoen gevraagd,” zegt de minister. Er rest nog SRD 1 miljard. Dit bedrag zal de bewindsman niet gebruiken. Van die SRD 500 miljoen is er nog ongeveer SRD 288 miljoen over. Als dat geld op is, dan wordt verder uit de begroting betaald.