Home Suriname Coalitie: Herstelplan in zijn volle omvang uitvoeren

Coalitie: Herstelplan in zijn volle omvang uitvoeren

19
0
coalitie:-herstelplan-in-zijn-volle-omvang-uitvoeren

foto

De tweede ronde van het debat over de begrotingsbehandeling en het Herstelplan voor het parlement is rond 00.30 uur afgesloten. Later op de dag komt de regering aan het woord.


De coalitiefractie vraagt in een motie de regering om het Herstelplan 2020-2022 in zijn volle omvang uit te voeren. De onderhandelingen met de schuldeisers in het belang van de economie en het in evenwicht brengen van de overheidsbegroting, moet worden voortgezet en afgerond. De Staff Level Agreement met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet worden omgezet in een formele overeenkomst en worden uitgevoerd. De aangekondigde hervormingen bij overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, douane, financieel systeem dienen te worden doorgevoerd, terwijl de financiële en controlerende instituten moeten worden versterkt.

In een marathonvergadering is rond 00.30 uur in de nacht de tweede ronde van de begrotingsbehandeling en het Herstelplan voor het parlement afgerond. Om 11.00 uur komt de regering aan het woord om de vele vragen die gesteld zijn te beantwoorden. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) die de laatste spreken was, zei dat het land uit de crisis gehaald zal worden. De regering heeft hard gewerkt en het beleid begint volgens de volksvertegenwoordiger vruchten af te werpen. Hij benadrukte dat het niet de schuld van deze regering is die het land in een ellende heeft gestort. Het Herstelplan moet worden uitgevoerd om het land uit de crisis te halen, betoogde Jogi.

In zijn betoog riep coalitiefractieleider Asis Gajadien de regering om transparantie bij onder andere het uitgeven van visvergunningen, domeingronden, concessies in de hout- en goudsector en de stand van zaken bij parastatale bedrijven. Hij vindt het uit den boze dat de Energie Bedrijven Suriname zonder openbare aanbestedingen werk gunt. Alles moet worden gepubliceerd, stelde de volksvertegenwoordiger. Het gaat om publieke zaken, waar eenieder recht heeft op informatie.

Gajadien merkte op dat het niet zo kan zijn dat het parlement achteraf te weten komt dat er gronden en concessies zijn uitgegeven. Transparantie is belangrijk om controle uit te oefenen, benadrukte hij. De volksvertegenwoordiger wil dat alle overheidszaken op de websites gepubliceerd worden. Hij wil een harde toezegging van de regering. Corruptie en bevoordelen van mensen moet ophouden. Hij wil opheldering over dat iemand die SRD 6.000 verdiende bij een parastataal bedrijf nu SRD 20.000 per maand krijgt. Gajadien kreeg ondersteuning van diverse Assembleeleden over transparantie. De regering wordt opgeroepen de corruptie daadkrachtiger te bestrijden en met onder andere gebruikmaking van digitale mogelijkheden de transparantie in beleid en bestuur te bevorderen.

Diverse coalitieleden hebben zaken aangekaart die terug te vinden zijn in de motie. Er wordt aandacht gevraagd om de kwetsbare groepen te blijven ondersteunen middels een goed sociaal vangnet zoals uiteengezet in het Herstelplan, met voldoende aandacht voor specifieke groepen zoals kinderen, seniorenburgers, mensen met een beperking, zwakke huishoudens, werklozen. Het accent moet liggen op de bestrijding van armoede en het versterken van koopkracht. De regering wordt opgeroepen om de brede objectsubsidies af te bouwen en over te gaan tot subjectsubsidie, waarbij mensen die de meeste behoefte hebben, worden ondersteund. 

U kunt de motie van coalitie hier downloaden.