Home Suriname Achaibersing: Herstelplan al vanaf september in uitvoering

Achaibersing: Herstelplan al vanaf september in uitvoering

37
0
achaibersing:-herstelplan-al-vanaf-september-in-uitvoering

foto

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning maandag in De Nationale Assemblee.


Het Herstelplan 2020-2022 is inderdaad ambitieus, maar daar is niets mis mee, meent minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Hij ging maandag in op opmerkingen die gemaakt zijn door Assembleeleden. De financieel-economische situatie vergt volgens hem een ambitieus plan. Hij merkte op dat het Herstelplan vanaf september 2020 al in uitvoering is. Een derde deel van de maatregelen en projecten worden al uitgevoerd. Na de goedkeuring wordt de rest met voortvarendheid verder ter hand genomen.

Voor de uitvoering van het plan is een onderraad ingesteld. Daarnaast wordt de implementatie unit operationeel. De voorbereidingen zijn reeds getroffen. Een eigen bureau geeft de ondersteuning aan de unit. Diverse projecten worden door vakministeries voorbereid en uitgevoerd, maar de implementatie unit volgt of eenieder zijn verantwoordelijkheid neemt en trekt waar nodig aan de bel. Voor elke maatregel en project komt er een tijdlijn. Waar nodig komen er werkgroepen. Technische assistentie kan worden aangetrokken. Een communicatie unit is eveneens al operationeel. Er is eveneens een monitoringsgroep van het Herstelplan naar het model van Jamaica. Ook het Internationaal Monetair Fonds zal een lokaal bureau opzetten.

De minister merkte op dat er ook veel vragen zijn gesteld over het sociaal vangnet. De regering weet dat er armoede is, maar de begroting is uit balans en er kan niet steeds meer worden uitgegeven dan binnenkomt. Het gat in de begroting is te groot en er is geen financiering voor. Monetair financieren of lenen, zoals het is gebeurd, is voor Achaibersing geen optie. Er moet orde op zaken gesteld worden. Er moet meer verdiend worden en bezuinigd. Er is geen geld objectsubsidie, zoals elektriciteit te blijven betalen. Overgegaan zal worden naar subjectsubsidie.

Het leven wordt moeilijker met de prijsstijgingen, daarom is er volgens de bewindsman een sociaal vangnet. Ook wereldwijd zijn bijvoorbeeld transportkosten gestegen, wat te merken is aan de prijzen van goederen. Er is via het sociaal vangnet een voorziening getroffen om armoede tegen te gaan. Daarom is besloten om koopkrachtversterking te geven aan diverse groepen. Vorig jaar november zijn kinderbijslag, AOV en steun aan mensen met een beperking verhoogd, terwijl een heffingskorting op loon en inkomstenbelasting is gegeven. In februari is begonnen met geven van Covid-steun aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of minder verdienen. Al deze maatregelen kosten de overheid SRD 914 miljoen extra per jaar.

Deze maand zijn er additionele maatregelen getroffen – een verder optopping van AKB, AOV en financiële bijstand. De kosten hiervan zijn bijna SRD 400 miljoen per jaar. Hiernaast is er een overbruggingstoeslag van SRD 1000 voor ambtenaren, ziekenhuizen en zorginstellingen plus  SRD 750 voor gepensioneerden uit overheidsdienst en SRD 350 voor ontvangers van onderstand. De koopkrachtversterking komt neer op ruim SRD 1 miljard per jaar of SRD 85 miljoen per maand. Dit bedrag komt bovenop de SRD 914 miljoen en de SRD 400 miljoen, deelde de bewindsman mee. De overheid investeert vanaf november vorig jaar bijna SRD 200 miljoen per maand in bestrijding van armoede en afname van de koopkracht.