Home Suriname India: Grote steden versoepelen Covid-19-beperkingen

India: Grote steden versoepelen Covid-19-beperkingen

23
0
india:-grote-steden-versoepelen-covid-19-beperkingen

foto

Een voetganger loopt langs een muurschildering in Navi Mumbai in het financiële centrum Mumbai. (Foto: AFP)


De Indiase hoofdstad New Delhi en het financiële centrum Mumbai zijn vandaag, maandag, begonnen met een geleidelijke versoepeling van de beperkingen, nu het aantal infecties van het coronavirus in het land daalde tot een dieptepunt in twee maanden.

Ziekenhuizen in de megasteden – die samen zo’n 40 miljoen inwoners tellen – werden in april en mei overspoeld door een dodelijke Covid-19-golf, met ernstige tekorten aan zuurstof en andere kritieke medicijnen. Door de enorme piek rapporteerde India een recordaantal besmettingen en sterfgevallen en werd het de op één na zwaarst getroffen natie na de Verenigde Staten met iets minder dan 29 miljoen infecties.

Autoriteiten in Delhi en Mumbai, evenals andere steden en deelstaten, legden beperkingen op aan beweging en activiteiten om de golfslag te bestrijden. “We moeten veilig blijven voor de corona-infectie en ook de economie weer op het goede spoor brengen”, twitterde de hoofdminister van Delhi, Arvind Kejriwal, maandag toen sommige winkels en winkelcentra weer open gingen.

Delhi Metro-diensten mochten op 50 procent van de capaciteit werken. De noordelijke stad rapporteerde tijdens de piek gemiddeld 25.000 dagelijkse gevallen. Het daalde tot 381 besmettingen op zondag, zeiden functionarissen.

Maharashtra, de rijkste deelstaat van India waarvan Mumbai de hoofdstad is, versoepelde de beperkingen op basis van infectiepercentages en de bezetting van ziekenhuisbedden. In Mumbai – waar het aantal gevallen begin april steeg tot 11.163 – waren er zondag slechts 794 nieuwe besmettingen.

Winkelcentra mochten met beperkingen heropenen in de stad, maar werden volledig heropend in steden met lagere infectiepercentages zoals Nagpur en Aurangabad. “Dit is een stap in de goede richting”, zegt Rajendra Kalkar van Phoenix Mills, die drie winkelcentra in Maharashtra beheert. “Bedrijven in onze winkelcentra komen langzaam terug. Dit is een zeer welkome stap voor duizenden winkelmedewerkers.”

De Hotel and Restaurant Association of Western India schatte dat er meer dan twee miljoen banen verloren gingen tijdens de Maharashtra-lockdown. “We zijn erg blij om vandaag onze deuren weer te openen”, vertelde de restaurantmanager van de vestiging van de populaire eetgelegenheid Social in Mumbai, aan AFP.

Deskundigen waarschuwen dat hoewel de crisis in Delhi, Mumbai en andere grote steden is afgenomen, de ziekte zich nog steeds verspreidt in landelijke gebieden en enkele zuidelijke deelstaten. Het dodental – dat meestal enkele weken achterloopt op de infectiecijfers – was nog steeds op een hoog niveau, voegden ze eraan toe.

India meldde maandag iets meer dan 100.000 nieuwe infecties – na enkele dagen van meer dan 400.000 gevallen in mei – en bijna 2.500 doden. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het totale aantal doden tot nu toe iets minder dan 347.000 bedroeg, hoewel experts waarschuwen dat het werkelijke cijfer veel hoger zou kunnen zijn en er zijn claims van ondertelling.