Home Suriname Mexico houdt tussentijdse parlementsverkiezingen

Mexico houdt tussentijdse parlementsverkiezingen

22
0
mexico-houdt-tussentijdse-parlementsverkiezingen

foto

Mensen vullen hun stembiljetten in bij een stembureau tijdens tussentijdse verkiezingen in Atzacoaloya, in de Mexicaanse deelstaat Guerrero. (Foto: Reuters)


De stembureaus in Mexico zijn vanochtend vroeg geopend. Kiesgerechtigden kunnen stemmen voor een nieuw parlement van 500 zetels, voor het Lagerhuis van het Congres, vijftien gouverneurs en duizenden burgemeesters en gemeenteraadsleden. Het zijn de grootste verkiezingen in de geschiedenis van het land is.

Mexico’s National Electoral Institute (INE) zei dat er meer dan 20.000 posities worden betwist, terwijl bijna 95 miljoen mensen stemgerechtigd zijn.

De aanloop naar de verkiezingen van zondag werd gekenmerkt door wijdverbreid geweld, waarbij veiligheidsadviesbureau Etellekt meldde dat ten minste 89 politici, waaronder 35 kandidaten, werden gedood in tijdens de meer dan 200 dagen van campagnevoering.

“Wat deze verkiezing zal markeren, is het geweld dat voornamelijk is ontstaan ​​​​tegen tegenstanders van deelstaatregeringen of de gemeenten”, vertelde de directeur van het bedrijf, Ruben Salazar, voorafgaand aan de verkiezingen aan Al Jazeera. “Wat we hier zien is politiek geweld, waarbij deel uitmaken van de oppositie impliceert dat je een groter risico loopt in dit land.”

Een gemeentelijke kandidaat in de deelstaat Veracruz in het oosten van het land werd in de nacht van vrijdag op zaterdag dodelijk neergeschoten, zei zijn politieke partij. “We veroordelen met klem de laffe moord op René Tovar, kandidaat voor burgemeester van Cazones de Herrera, Veracruz”, twitterde Clemente Castañeda, nationaal coördinator van de linkse burgerbeweging. Ze drong er bij de regering op aan “het leven en de veiligheid van Mexicanen tijdens de verkiezingen.”

Terwijl de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador, algemeen bekend als AMLO, niet op de stemming zal komen, proberen zijn linkse Morena-partij en haar bondgenoten steun te versterken.

Een goed resultaat in de Kamer van Afgevaardigden is vooral belangrijk voor AMLO, die in 2018 werd gekozen voor een termijn van zes jaar, omdat hij in zijn resterende drie jaar in functie verschillende belangrijke beleidsbeloftes wil waarmaken.

Recente peilingen suggereren dat Morena een deel van haar huidige 253 zetels in de Kamer van Afgevaardigden kan verliezen, maar waarschijnlijk nog steeds een meerderheid zal behouden met de hulp van de geallieerde Groenen en Labour-partijen.

John Holman van Al Jazeera, rapporterend vanuit Mexico-Stad, zei dat de verkiezing een kans is voor AMLO om zijn visie voor het land te versterken. “Hij zegt dat hij het land wil transformeren en in het bijzonder de armen wil helpen”, zei Holman.

Ondertussen hebben zowel de tegenstanders als de toeschouwers van de president gezegd dat de verkiezingen een tegenwicht moeten vormen voor AMLO. “Dat komt omdat hij enkele zorgwekkende tekenen vertoont”, meldde Holman. “Hij wil de macht centraliseren. Hij heeft naar verschillende punten gekeken om ofwel onafhankelijke instellingen te elimineren of ze te vullen met zijn aanhangers en hij bekritiseert onafhankelijke stemmen, waaronder gerespecteerde NGO’s in het land, en de pers.’

Niettemin heeft de president nog steeds brede steun, vooral onder oudere kiezers en mensen uit de armere klassen van het land.