Home Suriname Centrale Bank laat koers vanaf maandag varen

Centrale Bank laat koers vanaf maandag varen

40
0
centrale-bank-laat-koers-vanaf-maandag-varen

foto


De Centrale Bank van Suriname laat vanaf maandag 7 juni de wisselkoers los. De bank zal vanaf maandag werken met een flexibele wisselkoers. Er zal dus worden gewerkt met een koers die door vraag en aanbod tot stand komt.Het loslaten van de koers heeft alles te maken met de uitvoering van een nieuw monetair beleidsraamwerk. Niet de wisselkoers maar de basisgeldhoeveelheid zal als beleidsvariabele voor de beheersing van inflatie van toepassing zijn, laat de Centrale Bank weten in een persbericht.

Aan de hand van de transactievolumes en de koersnoteringen van de algemene banken en wisselkantoren zal drie keer per dag de gewogen gemiddelde aan- en verkoopkoers worden berekend en worden gepubliceerd. Dit zal gebeuren tegen 10 uur, 12.30 u en 15.00 u.  De eerste wisselkoersnoteringen van de Centrale Bank op basis van het flexibel wisselkoerssysteem zullen dus op 7 juni tegen 10.00 uur beschikbaar zijn.

De wisselkoersnoteringen van de andere buitenlandse valuta’s dan de US$ en de euro worden door de Centrale Bank vastgesteld aan de hand van de internationale kruiskoersnoteringen, met inachtneming van de gewogen gemiddelde wisselkoersen van de Surinaamse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Met dit besluit van de Centrale Bank komt de ingestelde bandbreedte met een minimum- en maximumverkoopkoers voor de US$ die op 1 maart 2021 was ingesteld, te vervallen. Het doel is om op korte termijn een platform voor de valutahandel te ontwikkelen, waarop algemene banken en wisselkantoren op een transparante en geordende wijze vreemde valuta zullen kunnen verhandelen. Zodra het valutahandelsplatform operationeel is, zullen de transactievolumes en -koersen op dit platform ook worden meegenomen voor de berekening van de gewogen gemiddelde wisselkoersen.