Home Nederland Aanhanger Wit-Russische oppositie verwondt zichzelf in rechtbank

Aanhanger Wit-Russische oppositie verwondt zichzelf in rechtbank

22
0
aanhanger-wit-russische-oppositie-verwondt-zichzelf-in-rechtbank

Een aanhanger van de Wit-Russische oppositie, Stepan Latypov, heeft zichzelf in een rechtbank in Minsk verwond. Mogelijk wilde hij zelfmoord plegen. Kort daarvoor zei hij dat dat de politie had gedreigd zijn familie en buren te vervolgen als hij geen schuld zou bekennen.

Ook zei hij dat hij de afgelopen maanden in een hel had geleefd. Daarna stak of sneed hij zichzelf volgens persbureau AP in zijn keel met een pen. Op een foto is te zien dat hij, waarschijnlijk gewond, op het verdachtenbankje ligt.

Een video toont dat hij door bewakers naar een ambulance wordt gebracht. Rond zijn keel zit verband en op zijn witte T-shirt zijn bloedvlekken te zien.

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die in ballingschap in Litouwen verblijft, verspreidde via Twitter beelden.

“Dit is het resultaat van staatsterreur, repressie en marteling in Wit-Rusland”, schrijft Tichanovskaja. “We moeten hier onmiddellijk een eind aan maken.

Een mensenrechtengroep zegt dat Latypov niet in levensgevaar verkeert.

Graffiti

Latypov werd in september in Minsk opgepakt toen hij probeerde te voorkomen dat graffiti werd weggehaald die door de oppositie tegen het Loekasjenko-regime was aangebracht.

Hij is aangeklaagd voor het organiseren van rellen, verzet tegen de politie, fraude. Volgens de Wit-Russische staatstelevisie wilde hij ook politieagenten vergiftigen. Latypov ontkent dit alles.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here