Home Suriname China gaat van twee naar drie kinderen per koppel

China gaat van twee naar drie kinderen per koppel

21
0
china-gaat-van-twee-naar-drie-kinderen-per-koppel

foto

Kinderen spelen aan een waterkant in het Shekou-gebied van Shenzhen, de provincie Guangdong, China. (Foto: Reuters)


China heeft aangekondigd dat het getrouwde koppels zal toestaan ​​om maximaal drie kinderen te krijgen. De aankondiging volgt nadat uit cijfers van de volkstelling is gebleken dat er een scherpe daling van het geboortecijfer is.

China heeft zijn decennia-oude beleid voor één kind in 2016 geschrapt en vervangen door een limiet van twee kinderen, wat niet heeft geleid tot een aanhoudende stijging van het aantal geboorten. De kosten voor de opvoeding van kinderen in steden hebben veel Chinese koppels afgeschrikt.

President Xi Jinping heeft het laatste besluit goedgekeurd tijdens een politieke bijeenkomst, zeggen staatsmedia.

Het zal komen met “ondersteunende maatregelen die bevorderlijk zijn voor het verbeteren van de bevolkingsstructuur van ons land, het vervullen van de strategie van het land om actief om te gaan met een vergrijzende bevolking en het voordeel te behouden, het verstrekken van menselijke hulpbronnen”, aldus persbureau Xinhua.

Maar sommige experts waren sceptisch over de impact. “Als het versoepelen van het geboortebeleid effectief was, had het huidige twee-kindbeleid ook effectief moeten zijn”, zei Hao Zhou, een senior econoom bij Commerzbank, tegen persbureau Reuters. “Maar wie wil er nu drie kinderen krijgen? Jongeren mogen hoogstens twee kinderen krijgen. Het fundamentele probleem is dat de kosten van levensonderhoud te hoog zijn en de levensdruk te groot.”

Het totaal aantal geboorten in China per 1.000 inwoners van 1978 -2020

De volkstelling, die eerder deze maand werd vrijgegeven, toonde aan dat vorig jaar ongeveer 12 miljoen baby’s zijn geboren – een aanzienlijke daling ten opzichte van de 18 miljoen in 2016 en het laagste aantal geboorten sinds de jaren zestig.

De volkstelling werd eind 2020 gehouden, waar ongeveer zeven miljoen volkstellers van deur tot deur waren gegaan om informatie van Chinese huishoudens te verzamelen. Gezien het grote aantal ondervraagde mensen, wordt het beschouwd als de meest uitgebreide bron van de Chinese bevolking, wat belangrijk is voor toekomstige planning.