Home Suriname Venezuela: $ 58 miljard nodig om olieproductie van 1998 te herstellen

Venezuela: $ 58 miljard nodig om olieproductie van 1998 te herstellen

35
0
venezuela:-$-58-miljard-nodig-om-olieproductie-van-1998-te-herstellen

foto

PDVSA schatte ook dat $ 7,65 miljard nodig is voor het hernieuwen van pijpleidingen, projecten voor gasinjectie in olievelden, terminals en raffinaderijen die stilstaan ​​of ondermaats presteren door onderhoudsgebrek. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA zou 58 miljard dollar aan investeringen nodig hebben om zijn ruwe olieproductie op het niveau van 1998 te brengen, voordat ex-president Hugo Chavez aan de macht kwam. Het land zat toen op 3,4 miljoen vaten per dag (bpd).

Dat staat in een document van februari 2021 waar persbureau Reuters zich op beroept. In het document ‘Investeringsmogelijkheden’, zei de plannings- en engineeringafdeling van Petroleos de Venezuela dat ze kapitaalinvesteringen zocht van Venezolaanse en buitenlandse partners, voornamelijk om de olieproductie-infrastructuur ‘volgens nieuwe bedrijfsmodellen’ te herstellen en te upgraden.

Het belangrijkste nieuwe partnermodel dat PDVSA in het document beschrijft, was het gebruik van productiedienstenovereenkomsten (ASP’s). Onder deze deals zouden aannemers 100 procent van de operaties in de olievelden financieren en in ruil daarvoor een deel van de vrije kasstroom van het project als betaling ontvangen. De Venezolaanse staat zou de volledige eigenaar blijven van de velden en de bijbehorende infrastructuur.

Het door de crisis geteisterde Zuid-Amerikaanse land produceerde in maart slechts 578.000 vaten ruwe olie per dag, volgens cijfers die het land verstrekte aan de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC). Deze productie ligt ruim onder de doelstelling voor 2021 van 1,28 miljoen vaten per dag die in het document werd gesteld.

Het voorstel komt nu president Nicolas Maduro de banden met de privésector probeert te herstellen om investeringen aan te trekken om de instortende economie van de OPEC-natie weer op te bouwen. Het voornemen van Maduro is het tegenovergestelde van de aanscherping van de staatscontrole onder het socialistische model van Chavez.

De drie belangrijkste doelen van de Venezolaanse olie-industrie zijn volgens het document “het stabiliseren en terugwinnen van de productie van ruwe olie en gas”, “het herstellen van de betrouwbaarheid, veiligheid en kwaliteit van de operaties” en “de binnenlandse markt volledig van brandstoffen voorzien”.

Washington legde sancties op aan de PDVSA in een poging Maduro af te zetten, die het een dictator noemt. De socialistische regering van Venezuela heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd controle te hebben over hun olievoorraden.

Een aanscherping van de sancties in 2019 onder de voormalige Amerikaanse president Donald Trump bemoeilijkte het vermogen van het bedrijf om investeringen aan te trekken, gezien de risico’s dat zijn partners zelf op de zwarte lijst zouden kunnen komen te staan.

Bovendien zijn zelfs staatsbedrijven uit landen die trouwe Maduro-bondgenoten zijn, zoals Rusland en China, op hun hoede voor het stimuleren van de samenwerking met PDVSA, nadat jaren van corruptie en operationele inefficiëntie de verheven doelen van projecten hebben doen vervagen.

PDVSA identificeerde in totaal 152 “kansen” waarvoor $ 77,6 miljard aan investeringen nodig was, inclusief de productie van ruwe olie en gas, midstream-operaties zoals transport en opslag, en raffinage- en commercialiseringsoperaties. Het leeuwendeel van de vereiste investering, of meer dan $ 69 miljard, zou gaan naar de infrastructuur voor de productie van ruwe olie en gas.

Daarvan is $ 58 miljard nodig om de ruwe productie van joint ventures en de eigen olievelden van PDVSA terug te brengen naar het niveau van 1998, terwijl nog eens $ 11,3 miljard zou gaan naar onshore en offshore gasvelden.

PDVSA schatte ook dat $ 7,65 miljard nodig is voor het hernieuwen van pijpleidingen, projecten voor gasinjectie in olievelden, terminals en raffinaderijen die stilstaan ​​of ondermaats presteren vanwege gebrek aan onderhoud.

Venezuela herbergt enkele van de grootste oliereserves op aarde, maar de olie-industrie werkt ver onder de capaciteit na jaren van onderinvestering. De oppositie van het land heeft zijn eigen plan ontwikkeld om de industrie te herstructureren en investeringen aan te trekken na een mogelijke regeringswisseling.

Een technische commissie die vorig jaar met de oppositie werkte, stelde minder optimistische doelen: het land zou ongeveer $ 98 miljard nodig hebben om de productie op te voeren tot 2,2 miljoen bpd.

Naast de productiedienstenovereenkomsten (ASP’s) maakte het PDVSA-document ook reclame voor investeringsmogelijkheden in zijn joint ventures met particuliere partners, hoewel het niet specificeerde wat er eventueel zou veranderen in het bedrijfsmodel voor die projecten. De Venezolaanse wet vereist dat PDVSA een meerderheidsbelang heeft in alle joint ventures.