Home Suriname Vakantiegeld arbeiders FAI NV uitbetaald

Vakantiegeld arbeiders FAI NV uitbetaald

71
0
vakantiegeld-arbeiders-fai-nv-uitbetaald

foto

Arbeiders van het bacovenbedrijf FAI NV afdeling Nickerie staan voor het kantoorcomplex om hun ongenoegen kenbaar te maken.


Twee dagen nadat de werknemersbond van het bacovenbedrijf FAI afdeling Nickerie aan de bel had getrokken, zijn de vakantiegelden van de arbeiders uitbetaald. De werknemers hadden twee dagen achtereenvolgens een paar uur het werk uit onvrede neergelegd. Hun vakantiegelden moesten in maart zijn uitbetaald, maar tot maandag was er geen zicht op uitbetaling.Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka zegt aan Starnieuws dat hij een heel vruchtbaar overleg heeft gehad met minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dwarka vertelt dat de bewindsman het erg vond dat de bond zo lang bezig is en de uitbetaling nog niet had plaatsgevonden. Het schrijven van 4 mei was de tweede in twee maanden tijd. De directie en de raad van commissarissen, hebben nimmer gereageerd op beide brieven.

Minister Sewdien heeft contact opgenomen met zijn collega van Financiën. Binnen 24 uur stond het geld voor de uitbetaling op de rekening van de FAI. Aangezien de verwerking enige tijd in beslag neemt, is gistermorgen begonnen met de uitbetaling van het vakantiegeld van de bacovenarbeiders.

“Maar we zijn nog lang niet klaar,” benadrukt Dwarka. “We willen op korte termijn duidelijkheid hoe verder met het bedrijf en wat er gedaan zal worden met de hongerlonen van de arbeiders.” Anderhalf jaar verder na het vertrek van de vorige eigenaren van het bedrijf, is er niet gecommuniceerd over de visie die de nieuwe leiding heeft om de onderneming tot verdere ontwikkeling te brengen. “Er moet een plan zijn en wij wensen geïnformeerd te worden over die visie en waar we naartoe gaan met het bedrijf,” stelt de bondsvoorzitter. Op de agenda van de minister heeft hij geplaatst dat op de meest korte termijn er overleg komt met alle stakeholders over hoe verder met FAI NV.

Dwarka is ook gebelgd over de “inhumane lonen” die de arbeiders vandaag de dag krijgen. Hij legt uit dat het wettelijk gestelde minimumloon dat per 1 januari 2020 is ingegaan – SRD 8,40 – al ruimschoots was achterhaald. Per 1 januari 2021 zou er een nieuwe minimum uurloon moeten zijn, “maar pas de vorige week heeft de minister van Arbeid de loonraad ingesteld die binnen een maand advies moet geven over een nieuw minimum uurloon.” Dwarka wijst erop dat we al bijna aanleunen tegen de helft van dit jaar en dat de ervaring leert dat werkgevers het verschil tussen het oude en nieuwe minimum uurloon niet met terugwerkende kracht uitbetalen. “Het minimum uurloon is een richtlijn, het is ontwaard en is achterhaald. De autoriteiten zijn ook rijkelijk te laat met het instellen van een nieuw minimum uurloon” De vakbondsman wijst erop dat hierdoor de arbeiders geen menswaardig bestaan hebben.