Home Suriname Luchthaven Zorg en Hoop: ‘Systeem van A tot Z incorrect’

Luchthaven Zorg en Hoop: ‘Systeem van A tot Z incorrect’

35
0
luchthaven-zorg-en-hoop:-‘systeem-van-a-tot-z-incorrect’

06 May, 03:18

foto

v.l.n.r. Robby Padji coördinator BMS Militaire Politie, Mark Karg van Justitie en Politie en Roy Samuels Nationaal Coordinator Grensbewaking & Immigratie.


Bij een veiligheidsinspectie op de Internationale Luchthaven Zorg en Hoop door enkele veiligheidsdiensten, zijn er woensdag enkele onvolkomenheden in de operationele sfeer aan het licht gekomen. Vanuit Zorg en Hoop worden er behalve vluchten naar het binnenland, ook internationale vluchten uitgevoerd naar Georgetown in Guyana v.v. “Het hele systeem van A tot Z is incorrect,” zegt veiligheidsadviseur op Justitie en Politie Mark Karg aan Starnieuws. “Ik kan vanwege strategische redenen niet teveel uitweiden, maar er klopt een heleboel niet.”

Een delegatie bestaande uit Karg, Roy Samuels Nationaal Coördinator Grensbewaking en Immigratie bij Directoraat Nationale Veiligheid (DNV), en Robby Padji Coördinator Border Management Systeem (BMS) bij de Militaire Politie voerde de inspectie uit. Dit, als uitvloeisel van een presentatie die DNV de vorige week heeft gehouden voor Justitieminister Kenneth Amoksi. Daarbij was afgesproken dat de verschillende immigratieposten in het land onder de loep zouden worden genomen.

De delegatie heeft de afhandeling van de ochtendvlucht uit Georgetown aanschouwd en heeft de algemene veiligheidsrichtlijnen die zowel nationaal als internationaal gelden onder de loep genomen, alsmede de inzet van de veiligheidsdiensten. Majoor Samuels is van oordeel dat DNV terug moet naar Zorg en Hoop. Hij wijst naar de ruimte waar voorheen DNV kantoor hield. “Er zit nu een hangslot op de deur,” zegt hij veel betekenend. Om tot nu toe onbekende reden heeft DNV Zorg en Hoop verlaten in 2016.

Karg zegt dat president Chan Santokhi de opdracht heeft gegeven aan Justitie en Defensie om de veiligheid in het land op te voeren in de meest ruime zin van het woord. “Beide ministeries hebben reeds concrete stappen ondernomen en zijn er nu andere operaties in uitvoering. Grensbewaking en grenscontrole vormen samen met een gecoördineerd immigratiebeleid en internationale veiligheidsregels ter zake luchthavens, een belangrijke voorwaarde voor nationale veiligheid, merkt Karg op. De komende dagen zullen er gesprekken worden gevoerd met alle betrokkenen bij de  nationale – en internationale operaties op de Internationale Luchthaven Zorg en Hoop.

Advertenties