Home Suriname Met nieuwe legerleiding gaat Defensie nieuw tijdperk in

Met nieuwe legerleiding gaat Defensie nieuw tijdperk in

39
0
met-nieuwe-legerleiding-gaat-defensie-nieuw-tijdperk-in

foto

Minister Krishna Mathoera van Defensie overhandigt een exemplaar van het beleidsplan aan president Chan Santokhi. Vicepresident Ronnie Brunswijk kijkt toe. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met het installeren van de nieuwe leiding bij het Nationaal Leger, is het ministerie van Defensie ‘Een Nieuw Tijdperk!’ ingegaan. Waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen en 7 nieuwe commandanten hebben zich maandag op een persconferentie, aan de samenleving voorgesteld. Defensie-minister Krishna Mathoera  en de nieuwe legerleiding willen “Naar een Krachtige, Kundige en Flexibele Defensie organisatie.”  

Mathoera heeft behalve de nieuwe legerleiding ook het beleidsplan voor de komende 5 jaren gepresenteerd. Ze heeft stuk voor stuk alle beleidspunten waar Defensie en het leger al op gericht waren en de nieuwe prioriteiten toegelicht. Het zijn er elf; inspelen op alle dreigingen, ondersteuning bij Covid-19, opvoeren van de grenscontroles, meer militaire aanwezigheid in het binnenland, bescherming van bepaalde productiebedrijven die belangrijk zijn voor het nationale inkomen.

Het leger wil mobieler worden op de wateren en in de lucht om zodoende de maritieme zone en territoriale wateren beter te  beschermen. Het bewaken van strategische objecten en personen (zoals bruggen en de Afobakadam) wordt voortgezet. Er komt een verbeterde controle bij immigratie. Het contact tussen het volk en het leger zal verbeterd worden. Het leger zal uitgerust worden om meteen op natuurrampen en calamiteiten in te spelen. Defensie gaat ook aan digitale veiligheid werken.

Mathoera heeft uitgelegd waarom het beleidsplan Een Nieuw Tijdperk! Naar een Krachtige, Kundige en Flexibele Defensie Organisatie heet. “Je kan Suriname alleen beschermen als je krachtig bent, als je paraat bent,” geeft ze aan. ‘En ook als je constant investeert in de paraatheid van die defensie organisatie”

“Je kan Suriname beschermen en ondersteuning bieden als je mensen kundig zijn: professionaliteit,” vervolgt Mathoera. “We hebben niet gekozen voor politieke loyaliteit. We hebben echt gekeken naar de competenties van mensen,” benadrukt ze. “ Het is de nieuwe trend die we willen inzetten: de juiste mensen op de juiste plekken op het juiste moment om doelen te halen.”  

Een flexibele organisatie heeft te maken met de veranderende wereld, deelt de bewindsvrouw mee. Zonder de nodige capaciteit en flexibiliteit gaat men de nieuwe vormen van dreigingen niet aankunnen. Zoals de georganiseerde criminaliteit. Die moet aangepakt worden voordat het een grotere dreiging vormt.

Mathoera geeft aan dat er ook dreigingen kunnen zitten bij de immigratie, in gebrek aan gezag in delen van een land, in gebrekkige mobiliteit, in een zwakke organisatie om orde te handhaven, of om snel in te spelen op natuurrampen. “Vandaag de dag heb je Covid,” merkt Mathoera op. Ook het niet in staat zijn om de natuurlijke hulpbronnen te beschermen, is een gevaar geeft ze aan. “Dat zijn de nieuwe vormen van dreigingen. We hebben ook gekeken naar waar we nu zitten, naar wat onze realiteit is. Op basis van al deze aspecten hebben we het beleidsplan geformuleerd. We zijn niet over één nacht ijs gegaan.”

René Gompers