Home Nederland Vier astronauten keren na halfjaar in het ISS terug naar aarde

Vier astronauten keren na halfjaar in het ISS terug naar aarde

28
0
vier-astronauten-keren-na-halfjaar-in-het-iss-terug-naar-aarde

Na ongeveer een halfjaar aan boord van het ISS hebben vier astronauten het internationale ruimtestation weer verlaten. De Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker en hun Japanse collega Soichi Noguchi worden vanochtend in de Crew Dragon-capsule van SpaceX teruggebracht naar de aarde, melden ruimtevaartorganisatie NASA en het bedrijf van Elon Musk.

De bedoeling is dat ze rond 09.00 uur vanochtend Nederlandse tijd neerkomen in zee bij de Amerikaanse staat Florida. Hun terugvlucht werd eerder nog uitgesteld wegens slecht weer.

Op beelden die door NASA worden gedeeld op Twitter is te zien dat de vier leden van de Crew-1-missie door de cabine zweven. “De astronauten hebben hun ruimtepakken uitgetrokken en eten hun laatste maaltijd in de ruimte”, schrijft de ruimtevaartorganisatie.

De afgelopen weken was het druk aan boord van het ISS. Begin april kwamen de twee kosmonauten Oleg Novitski en Pjotr Doebrov er aan, net als de NASA-astronaut Mark Vande Hei. Vorige week arriveerden ook al vier astronauten van Crew-2: de Amerikanen Shane Kimbrough en Megan McArthur, de Japanse Akihiko Hoshide en de Franse Thomas Pesquet.

Crew-1 was de eerste vlucht die regelmatig naar het ISS vloog na een succesvolle testvlucht naar het ISS, in het voorjaar van 2020. Het was voor het eerst sinds 2011 dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem in een baan om de aarde werden gebracht en de allereerste keer dat dat gebeurde door een particuliere ruimtevaartonderneming.

De Crew-3 lanceert op zijn vroegst in oktober van dit jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here