Home Suriname ‘Eigenaar houtbedrijf in SBB-bestuur, geen conflict of interest’

‘Eigenaar houtbedrijf in SBB-bestuur, geen conflict of interest’

17
0
‘eigenaar-houtbedrijf-in-sbb-bestuur,-geen-conflict-of-interest’

foto

President Chan Santokhi tijdens de virtuele persconferentie zaterdagavond.


President Chan Santokhi vindt niet dat er sprake is van conflict of interest dat Krishnadath Joerawan, Chief Executive Officer van houtexportbedrijf Sharav Timber, in het bestuur zit van Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht Suriname (SBB). Hij is ook lid van de Vliegende Brigade. Met zijn betrokkenheid heeft de Vliegende Brigade succes gehad bij het onderscheppen van 100 containers illegaal rondhout die reeds verzegeld waren door de douane voor uitvoer. Joerawan is ook stiefvader van first lady Mellisa Santokhi-Seenachery.

De president antwoordde op een vraag tijdens de virtuele persconferentie zaterdagavond dat Joerawan juist door zijn kwaliteiten en kennis van de houtsector in staat is om illegale houttransporten te identificeren. “Hij levert een goede bijdrage. Wij hebben tot nu toe niet gezien dat het een conflict of interest is. Integendeel zien wij dat hij met zijn kennis van de houtsector bijdraagt om smokkelaars op te sporen en ervoor te zorgen dat hij een bijdrage levert om de sector weer gezond te maken”, zei Santokhi. De nieuwe leiding, het nieuwe bestuur van SBB en de Vliegende Brigade hebben volgens de president ervoor gezorgd dat de 100 containers onderschept zijn. Dit is wat nodig is in de parastatale instellingen, vindt hij.

Op een vraag over de opmerking van de Douanebond dat de containers niet zijn ontdekt door de Vliegende Brigade, zei Santokhi dat de smokkelroute van hout al geruime tijd bekend is, ook bij de douane. Er is al die jaren niet opgetreden. De president behadrukte dat nu wel opgetreden gaat worden. Hierbij is ook de douane nodig. Op maandbasis derft de Staat SRD 100 miljoen aan inkomsten op de haven. Er worden hand- en spandiensten verricht. Ook de Doaunebond moet er alles aan doen opdat het maximale uit de sector gehaald kan worden voor het land.

In het nieuwe bestuur van de SBB hebben naast Joerawan ook zitting: Meredith Vitolie (voorzitter), Hesdy Esajas (ondervoorzitter), Glaines Mawie (secetaris) en de leden: Robin Brunswijk, Ben Woodly en Mohamed Ramdjan.