Home Suriname Essed verwacht snelle afhandeling verzetszaak Bouterse

Essed verwacht snelle afhandeling verzetszaak Bouterse

10
0
essed-verwacht-snelle-afhandeling-verzetszaak-bouterse

foto

Ex-legerleider Desi Bouterse bij het verlaten van het gerechtsgebouw gisteren, na de korte zitting van de Krijgsraad. (Foto: Raoul Lith)


Door het feit dat ex-legerleider Desi Bouterse besloten heeft gebruik te maken van zijn zwijgrecht, is de verzetszaak in het 8 decemberproces in een andere fase terechtgekomen. Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zei na afloop van de zitting vrijdag in gesprek met journalisten dat in feite de zaak op 31 mei uitgeprocedeerd kan zijn. Daarna volgt de uitspraak. De mogelijkheid is reëel dat hoger beroep wordt aangetekend.

Bouterse heeft bij de aanvang van de inhoudelijke behandeling van de verzetszaak op vragen van de Krijgsraad verklaard dat hij gebruik zal maken van zijn zwijgrecht. Hij persisteert bij zijn eerdere verklaringen. Met deze houding verraste Bouterse eenieder. Hij heeft verzet tegen het vonnis van 20 jaar aangetekend, maar heeft niet aangegeven op de zitting waarom hij deze actie heeft ondernomen.

De auditeur-militair zal op 31 mei de strafeis stellen. Omdat het requisitoir eerder toegezonden wordt naar raadsman Irvin Kanhai, zal hij gelijk hierop reageren. Essed merkt op dat het eindpunt in de verzetszaak in zicht is. Er vinden geen getuigenverhoren plaats. Bouterse noch het Openbaar Ministerie hadden hier behoefte aan. Essed spreekt van een geweldige stap in de goede richting.