Home Nederland Zeker 44 doden door verdrukking bij religieus feest Israël

Zeker 44 doden door verdrukking bij religieus feest Israël

12
0
zeker-44-doden-door-verdrukking-bij-religieus-feest-israel

Bij een festival ter ere van het joodse feest Lag Baomer zijn in Israël volgens lokale media ten minste 44 doden gevallen door verdrukking. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn. Premier Netanyahu noemde de gebeurtenis op televisie “een grote ramp”.

Er zouden zeker 150 personen met verwondingen naar het ziekenhuis zijn gebracht. Volgens lokale hulporganisaties verkeren er nog zeker 39 mensen in kritieke toestand.

Lokale media meldden eerder dat een tribune was ingestort, waardoor er paniek ontstond. Maar nu lijkt de drukte op de Meronberg de oorzaak te zijn van verdrukkingen. De gelovigen verzamelen zich daar rond de tombe van een rabbijn uit de tweede eeuw.

Daarvoor moeten ze door een smalle gang lopen. Ooggetuigen zeggen dat de gang vol met mensen stond en dat er een bottleneck ontstond toen ze naar buiten wilde. Een man zou bij de uitgang gevallen zijn, waarna mensen als in een soort domino-effect over hem heen vielen.

Volgens getuigen was er geen ruimte om te bewegen:

De autoriteiten gaven toestemming voor 10.000 aanwezigen, maar volgens de organisatie zijn er veel meer mensen op het feest afgekomen – volgens sommige schattingen ging het om meer dan 100.000 personen.

Op de rampplek werden lijken op een rij gelegd, bedekt met reddingsdekens of stukken plastic. Het gaat volgens lokale media om het grootste evenement sinds het uitbreken van de coronapandemie. De politie liet eerder op de dag al weten dat de coronaregels niet gehandhaafd konden worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here