Home Suriname Brazilië lanceert operatie naar smokkel uit Suriname

Brazilië lanceert operatie naar smokkel uit Suriname

13
0
brazilie-lanceert-operatie-naar-smokkel-uit-suriname

foto

De onderschepte lading gesmokkelde sigaretten uit Suriname in september 2020.


De Braziliaanse federale politie is een grootscheepse actie gestart om de smokkel van sigaretten uit Suriname te bestrijden. De operatie ‘Melicertes’ is gelanceerd in de regio São Luís in de Braziliaanse deelstaat Maranhão. Het onderzoek begon na de onderschepping van een lading smokkelwaar in september 2020 in een clandestiene haven in het landelijk gebied van Bequimão in Maranhão.

Bij de actie werd een lading gesmokkelde sigaretten ter waarde van R$ 2,5 miljoen (US$ 470.000) in beslag genomen. Aan contanten werd R$ 12.697 (US$ 2.373) gevonden en op de arrestanten werd een vuurwapen aangetroffen.

De federale politie kon tijdens het onderzoek een criminele structuur identificeren die zich toelegt op de smokkel van sigaretten uit Suriname op clandestiene landingsplaatsen in de kustzone van de noordelijke deelstaat Maranhão. De militaire politie werkt hierbij samen met de federale politie. Na de vondst zijn 15 gerechtelijke bevelen uitgevaardigd, waarvan 11 voor huiszoeking en vier voor arrestatie.

Ongeveer 52 federale politieagenten en militaire politieagenten van Maranhão nemen deel aan de operatie. Personen die schuldig worden bevonden aan de smokkelpraktijken, waaronder facilitering en criminele samenwerking, riskeren straffen tot 13 jaar.