Home Suriname Bouva: Jongeren weerstaan Covid-19 pandemie

Bouva: Jongeren weerstaan Covid-19 pandemie

12
0
bouva:-jongeren-weerstaan-covid-19-pandemie

foto

Assembleelid Melvin Bouva, president Jongeren Forum IPU.


Assembleelid tevens president van het Jongeren Forum van de Inter Parlementaire Unie (IPU), Melvin Bouva, (NDP), vindt dat jongeren wereldwijd de uitdagingen van de Covid-pandemie wel degelijk hebben weerstaan. Als online onderwijs beschikbaar is, hebben zij zich aangepast om het beste te kunnen halen uit een formaat dat nog nieuw is voor onderwijsprocessen. Jongeren bleven evenals andere delen uit de samenleving, met geduld en vastberadenheid het hoofd bieden aan een krimpende arbeidsmarkt en streden zelfs voor democratie in vele delen van de wereld.

“De Covid-19 pandemie en de economische en sociale gevolgen daarvan, hebben in bijna alle aspecten van ons leven haar sporen achtergelaten. Vooral jonge mannen en vrouwen in onze samenlevingen worden getroffen. Dit komt voornamelijk doordat het onderwijsproces ernstig is verstoord, werkgelegenheid en ondernemerschap worden belemmerd, burgerlijke en politieke betrokkenheid wordt beperkt en gezondheid, maar ook sociale prioriteiten worden verlegd’’. Dit zei Bouva tijdens de opening van de 7th IPU Global Conference of Young Parliamentarians woensdag.

 

De tweedaagse jeugdconferentie wordt virtueel gehouden met meer dan 300 participanten uit 80 verschillende landen over de gehele wereld, met als thema Herstel na Covid-19: een op jongeren gerichte aanpak. De focus van deze bijeenkomst van parlementariërs is gelegd op het behoud, de vervulling en de versterking van de fundamentele rechten van jongeren bij het herstel van de pandemie. De beraadslagingen van de participanten zullen worden meegenomen in de komende 142e IPU-vergadering die gehouden zal worden tussen 24 en 27 mei 2021.

 

In een veranderende wereld moet de democratie zich geleidelijk aan verder ontwikkelen. Er zijn volgens het Assembleelid in een tijd van crisis meer jonge mannen en vrouwen nodig aan de besluitvormingstafel in de parlementen en regeringen. “Als parlementariërs dragen we een bijzondere verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat parlementen intergenerationele ongelijkheden voorkomen, jongerenparticipatie bevorderen, wetgeving en toezicht bevorderen en het contact met voornamelijk minderheidsgroepen behouden. Alleen door maatregelen als deze zullen we beter uitgerust zijn om de impact van de crises op jongeren te verzachten en bij te dragen aan een effectief en duurzaam herstel van de pandemie,’’ stelt Bouva.

 

Een markante activiteit tijdens de conferentie is geweest de lancering van de campagne I SAY YES TO YOUTH IN PARLIAMENT, door de IPU’s Secretaris-Generaal, Martin Chungong, en voorzitter Bouva van IPU’s jeugdorgaan. De bedoeling van deze campagne is om jongeren te stimuleren zich te kandideren voor het parlementschap. Diverse rapporten wijzen steeds vaker op de slechte representatie van jongeren in parlementen die thans 2.6% bedraagt onder de leeftijd van 30 jaar. In dit kader zijn er verschillende leuzen gelanceerd die de jonge parlementariërs verbonden aan de IPU zullen promoten in de komende periode.