Home Suriname St Vincent: Vulkaanas vernietigt landbouwgewassen

St Vincent: Vulkaanas vernietigt landbouwgewassen

12
0
st-vincent:-vulkaanas-vernietigt-landbouwgewassen

27 Apr, 02:43

foto

De schade aan de landbouw op St. Vincent and The Grenadines wordt nu al geschat op US$ 150 miljoen. (Beeld: OdN)


De schade aan de landbouw op St. Vincent & The Grenadines door de voortdurende erupties van vulkaan La Soufrière is aanzienlijk. Minister van Landbouw van het eiland, Saboto Caesar, zegt dat de schade nu wordt geschat op US$ 150 miljoen.

“We staan ​​voor een ramp in de landbouw, de visserij, de wegeninfrastructuur en andere gebieden. We hebben problemen die van invloed zijn op voedselzekerheid en soevereiniteit; de betaalbaarheid, toegankelijkheid en beschikbaarheid van voedsel lopen gevaar “, zei hij tijdens een toespraak voor de Special Advisory Commission on Management Issues (SACMI) van het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA).

De uitbarsting van de enige actieve vulkaan op het eiland vond plaats op 9 april, waardoor niet alleen de bewoners ontheemd raakten, maar ook de dieren overgeleverd waren aan de woede van de natuur. Sindsdien zijn er voortdurend erupties van de La Soufrière.

Meer dan 15.000 mensen zijn ontheemd, slechts enkele weken verwijderd van het orkaanseizoen. Experts zeggen dat de uitbarstingen weken of maanden kunnen aanhouden.

De Verenigde Naties heeft een oproep gedaan om geld in te zamelen van US$ 20 miljoen om te helpen bij het herstel.

“We vrezen een toenemende humanitaire crisis”, zegt de VN-coördinator van de regio.

Landbouwproducenten in de gemeenschappen van de ‘rode zone’ op het eiland moesten vee verplaatsen om te overleven. Uit voorlopige beoordelingen blijkt dat in de Rode Zone 100% van de groentegewassen en 60% van de pijlwortel verloren is gegaan.

Het gewicht van de zware as heeft ervoor gezorgd dat de bladeren en takken van veel boomgewassen breken. Vee dat vrij rondloopt, heeft nu geen voer, aangezien de as en het stof hun weiden in de Rode Zone volledig hebben verwoest.

Het ministerie van Landbouw van St. Vincent brengt dagelijks water en voer naar de dieren in de rode zone die de ramp hebben overleefd.

Het UWI Seismic Research Center merkte zondag op dat de vulkaan blijft uitbarsten en nog steeds gevaarlijk is. Satellietbeelden die op 24 april zijn verkregen, duiden op waarschijnlijk voortdurende groei of vorming van een lavakoepel na de explosies op 18 en 22 april, aldus seismologen.

In de afgelopen 24 uur zijn slechts enkele langdurige, hybride en vulkaantektonische aardbevingen geregistreerd en er was geen verdere beving. De seismische activiteit in La Soufrière is laag gebleven sinds de beving die gepaard ging met de explosie en de asafvoer rond het middaguur op 22 april.

Explosies met bijbehorende as, van vergelijkbare of grotere omvang, kunnen echter met weinig of geen waarschuwing opnieuw beginnen. De vulkaan blijft op alarmniveau rood.

Advertenties