Home Suriname President lanceert Free Data service voor onderwijs

President lanceert Free Data service voor onderwijs

12
0
president-lanceert-free-data-service-voor-onderwijs

foto

President Chan Santokhi activeert op de mobiel de Free Data service van Telesur. Leerkrachten en scholieren kunnen gratis educatieve sites bezoeken op internet. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft maandag de Free Data service van Telesur gelanceerd. Leerlingen, studenten en onderwijsgevenden kunnen nu met of zonder beltegoed op internet om educatieve sites te bezoeken. Zij kunnen ook via Big Blue Button videocallen en als groep met elkaar verbonden zijn. Free Data is alleen beschikbaar op smartphones met een Telesur sim.

De nieuwe dienst van Telesur is in de Congreshal, na een lange rij van sprekers, eindelijk gelanceerd maandag. Al jaren wordt er geroepen om data gratis beschikbaar te stellen voor scholieren. In 2020 was er wel al een ‘sociaal pakket’ voor studenten geïntroduceerd zodat schoolgaanden thuis, via Wi-fi, tegen een lagere prijs konden internetten. Al gauw bleek dat het onderwijsveld behoefte had aan nog meer internet, vooral op mobiel.

Alexander Kafiluddin, directeur van SocialBeing, een online platform voor VWO en Havo leerlingen, heeft na de toespraken getoond hoe ‘Free Data’ wordt geactiveerd. De leerling of leraar sms’t Free On naar 4055. Telesur vraagt dan een bevestiging. De klant replied met  ‘A’  om te bevestigen. Daarna antwoordt 4055 met “U bent nu Free Data gebruiker. Verander in uw toestel het APN naar connect.telesur.sr.” De leerling of onderwijzer moet dan naar ‘settings’ gaan om bij ‘mobile networks’  te komen. Bij Acces Point Names (APN) een nieuwe APN  aanmaken en ‘connect.telesur.sr’ invoeren. Dan de nieuwe APN selecteren. “Dan ga je naar je browser en kun je naar bijvoorbeeld socialbeing.com,” toont Kafiluddin aan. Een andere manier is om eerst de APN te vranderen en dan vis sms te activeren.

Mike Antonius, directeur van Telesur, benadrukt dat de service aanwezig is “overal waar er een Telesur netwerk is”. Er is geen beltegoed of data nodig om met Free Data te browsen. Leerlingen en leraren kunnen ‘anytime’ online gaan. En als ze al over data beschikken en de educatieve sites bezoeken wordt de data niet afgetrokken. Met Free Data kunnen 39 educatieve websites gratis bezocht worden: 30 educatieve, 6 van de overheid, 3 van Telesur. Met Free Data kan men ook op de Uni5Pay+ app komen.

Kafiluddin, Santokhi, Antonius, vicepresident Ronnie Brunswijk, ministers Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme, en de Telesur-directeur, hebben elk benadrukt hoe belangrijk het is om “ondanks de covidsituatie onderwijs te garanderen.” Ze zijn allemaal ingenomen met de doorbraak om het onderwijsveld van gratis internet te voorzien.  

“Covid is een dreiging maar biedt ook kansen,” merkt Santokhi op. “En dit is een prachtige kans om het afstandsonderwijs versneld uit te voeren. Want tra fas’ no de. A stuka mus’ go doro. A stuka mus’ stuka!”

René Gompers