Home Suriname Vaccinaties op laag pitje; onvoldoende vaccins

Vaccinaties op laag pitje; onvoldoende vaccins

14
0
vaccinaties-op-laag-pitje;-onvoldoende-vaccins

foto


Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid deelt mee dat van al de 500 miljoen mensen die tot nu toe zijn gevaccineerd tegen Covid-19, geen enkele aan het virus is doodgegaan. In Suriname is de vaccinatiecampagne de laatste tijd op een laag pitje gaan draaien. Er zijn verschillende redenen: er kan niet teveel gevaccineerd worden op het moment. De voorraad die er nu is, is net genoeg voor de tweede dosis die vanaf mei moet worden toegediend. Er is weinig animo, sommige mensen wachten op een ander vaccin en de volgende prioriteitsgroepen voor het ‘covidspuitje’ zijn onderwijzers en de gewapende machten.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, BOG-waarnemend directeur Radjesh Ori en Gajadhar Sukul van Volksgezondheid hebben op een Zoom persconferentie zondag uitgelegd waarom er minder wordt gevaccineerd. Volgens de overheidswebsite zijn er tot nu toe 36.503 mensen gevaccineerd. “We hebben ongeveer datzelfde aantal nog in voorraad,” geeft Ramadhin aan. “Waarom we dan niet gewoon doorgaan? Simpel: er zijn veel twijfels over de aanlevering van vaccins.”

Ramadhin legt uit dat er 28.800 doses AstraZeneca onderweg zijn. Het bedrijfsleven heeft US$ 128.000 betaald om ze hier te krijgen. Ze moeten er in de eerste week van mei in het land zijn. Maar er is geen bevestiging, zegt de bewindsman. “Het moment dat we de bevestiging hebben, zullen wij van Volksgezondheid de ‘go’ geven om de resterende vaccins die we in voorraad hebben, door te vaccineren aan de samenleving. Maar we moeten ook garanderen dat de mensen die de eerste dosis hebben gehad, van hun tweede dosis gegarandeerd zijn,” benadrukt Ramadhin.

Gajadhar Sukul benadrukt dat er constant wordt overwogen over het wel of niet vaccineren met de voorraad die er is, of wachten tot de volgende bezending beschikbaar is om de tweede spuit te garanderen. Hij bevestigt dat er tijdens de campagne weinig mensen in het binnenland zijn gevaccineerd. Hij kondigt aan dat er beter gecommuniceerd zal worden met het traditioneel gezag, zodat veel meer mensen in het binnenland gevaccineerd kunnen worden.  

De Volksgezondheidsdirecteur merkt op dat de eerste ‘covidspuitjes’ waren bestemd voor de medische groepen die direct te maken hebben met covidpatiënten. Daarna was de prioriteit de seniore burgers, omdat ze een kwetsbare groep zijn. Maar door de nieuwe varianten van het virus kunnen ook jongere mensen ziek worden. “We zijn nu van plan om alvast over te gaan naar de volgende prioriteitsgroepen; onderwijzers en de gewapende machten. We beginnen komende week al met oproepen.”

Ori haalt aan dat veel van de mensen die hebben geregistreerd soms moeilijk te bereiken zijn om hun afspraak te bevestigen. “We hebben ook geprobeerd om AOV’ers te interesseren om te vaccineren,” voegt hij er aan toe. “Maar er is weinig animo bij ze. Niet eens een derde wil vaccineren. Sommigen zeggen duidelijk dat ze op een ander vaccin wachten.”  

Gajadhar Sukul legt uit dat iemand die al besmet is geraakt, 4 weken tot zes maanden moet wachten om het ‘covidspuitje’ te nemen. Deze persoon hoeft geen tweede spuit. De eerste spuit biedt bescherming voor zes maanden. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen na het spuitje toch besmet zijn geraakt met het virus.

René Gompers