Home Suriname OW heeft SRD 700 miljoen aan schulden

OW heeft SRD 700 miljoen aan schulden

34
0
ow-heeft-srd-700-miljoen-aan-schulden

foto

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. (Foto: René Gompers)


Het ministerie van Openbare Werken heeft een totale schuld van SRD 700 miljoen. Daarin zit ook de US$ 10 miljoen erbij die betaald moet worden aan schulden die gemaakt zijn voor het baggerproject dat China Harbour Engineering Company zou uitvoeren. OW minister Riad Nurmohamed deelt mee dat een ander groot project met China, US$ 200 miljoen voor het vernieuwen en uitbreiden van de ‘Zanderij’ luchthaven, voorlopig van de baan is.

Nurmohamed deelt mee dat er wel een overeenkomst gesloten is om het Johan Adolf Pengel International Airport uit te breiden en verder te moderniseren. Het werk zou ook uitgevoerd worden door China Harbour Engineering Company. “Maar er is geen financieringsovereenkomst,” geeft Nurmohamed aan. “Het is een project van OW en het besluit is genomen om het af te stoten ‘naar achter’. Op dit moment is er geen urgentie om US$ 200 miljoen te zetten in de airport. Deze is al vernieuwd. De overeenkomst is ook niet geactiveerd; er is geen enkele verplichting om die middelen voor dat doel te gebruiken. Als we de middelen voor een ander doel gaan gebruiken… dat is punt twee.”

China Harbour Engineering Company zou vanaf maart 2020 beginnen het baggeren van de Surinamerivier. De rivier zou worden uitgediept vanaf de monding op zee tot en met Domburg in Wanica, een traject van 68 km. Het werk en de onderhoudswerkzaamheden van vijf jaren, zou US$ 56 miljoen kosten en en door Suriname worden betaald. Maar door achterstanden in betalingen is het werk niet begonnen. De Staat moest US$ 70.000 boete  per dag betalen. De nieuwe regering onder leiding van president Chan Santokhi, wilde niet langer in zee met het bedrijf en  heeft een eind aan de overeenkomst gebracht. “Het is een verschrikkelijk project, een wurgproject,” gaf Santokhi aan.

Het baggerbedrijf heeft claims ingediend voor niet nagekomen afspraken. Maar ze zijn te laat daarmee, deelt Nurmohamed mee. “Het contract met China Harbour is beëindigd,” benadrukt hij. “Al de contracten met de consultant, dienstverleners, de MAS en het bedrijf zelf zijn beëindigd. Ze hebben hun schulden gestuurd. Maar China Harbour heeft zich niet gehouden aan het termijn. Hun claims liggen op tafel. Er zijn ook nieuwe bijgekomen. Maar de deadline is voorbij, ze hebben pech. Het is afgesloten.”

Gebleken is dat een aantal lokale bedrijven die betrokken waren bij het project, helemaal niet zijn betaald. “Het gaat om ongeveer US$ 10 miljoen,” geeft Nurmohamed aan. “Niemand was betaald geworden. De dienstverleners niet, de consultants niet…de schulden zijn allemaal opgeteld.” De overheid is nog steeds van plan om de Suriname rivier uit baggeren. Nurmohamed deelt mee dat China Harbour Engineering  niet heeft meegedaan bij de nieuwe aanbesteding.  

OW gaat alle schulden die ze heeft, betalen. “De aannemers en bedrijven, het zijn geen boemans, niemand is naar de rechter gegaan. We starten binnenkort.  Het betalen van schulden is geen issue,” merkt de minister op. “De totale schuld van OW, inclusief dit (baggerproject) is SRD 700 miljoen. Die schulden moeten een keer betaald worden. Het is van zoveel aannemers en dienstverleners. Die honderden mensen zullen niet naar de rechter gaan, we zullen ze wel moeten betalen.”

René Gompers