Home Suriname Covid-besmettingspatronen Suriname, buurlanden en daarbuiten

Covid-besmettingspatronen Suriname, buurlanden en daarbuiten

47
0
covid-besmettingspatronen-suriname,-buurlanden-en-daarbuiten

foto


(Aangeboden)

De wereld is sinds 2020 in de greep van het Coronavirus. Iedereen had gehoopt dat met de vele gesloten grenzen en lock downs het virus eind 2020 zou zijn gestopt in verspreiding. Dat is helaas ‘wishful thinking’ gebleken. Ondertussen worden de burgers in veel landen met lockdown onrustig en heeft de lokale economie het zwaar m.n. in bepaalde sectoren. Aan de andere kant circuleren er dramatische filmpjes op social media over India, Brazilië en Ecuador, waar het grote aantal sterfgevallen maakt dat men de doden niet snel kan begraven of cremeren. Ook in Suriname is de economische tol die wij betalen vrij zwaar, terwijl de regering onvoldoende reserves heeft om flinke Covid-steun te geven. Maar ook hier moeten we voorkomen dat we toestanden krijgen zoals in India of Ecuador. Met behulp van de trends in de wereld en in een aantal geselecteerde landen zien we op een begrijpelijke manier wat er aan de hand is.

Figuur 1: Trend van dagelijkse coronabesmettingen in de wereld (januari 2020 – April 2021)

 

De trend van alle coronabesmettingen in de hele wereld (figuur 1) laat zien dat er een flinke toename was in de periode oktober 2020 tot en met januari 2021, waarna er een kleine daling was. Ondertussen is het aantal besmettingen vanaf maart 2021 weer flink toegenomen en we zitten midden in een nieuwe en grotere golf van besmettingen. Wereldwijd zijn er tot en met 24 april zo een 147 miljoen besmettingen geweest en 3.1 miljoen mensen zijn aan het coronavirus overleden. Per land verschilt het beeld echter behoorlijk. Sommige landen zitten al in een vierde golf en andere hebben nooit een golf en nooit een coronadode gehad zoals St. Kitts & Nevis in onze regio.

De verschillen komen door verschillend beleid m.b.t. het coronavirus. Het besmettingsbeeld van Suriname (figuur 2) laat een duidelijke eerste golf zien in de periode juli-augustus 2020 en een tweede golf in januari-februari 2021. Maar ondertussen blijkt er een derde golf te zijn. Tussen de golven zien we echter een duidelijke vermindering van het aantal besmettingen, wat vooral te danken is aan de avondklok en lockdown maatregelen. In Frans-Guyana zien we ongeveer hetzelfde beeld, ofschoon de eerste golf daar al in mei 2020 begon en via de grens besmette personen naar Suriname zijn gekomen. In Guyana -ons ander buurland- zie je ook drie golven, waarbij de huidige derde golf veel groter is (meer besmettingen); tussen de golven is de daling echter veel minder dan in Suriname. U kunt zelf de grafieken opzoeken via www.worldometers.info/coronavirus/ waarbij u in de tabel van alle landen dan steeds op het land dat u zoekt klikt; de data en grafieken van dat land komen dan in beeld en via scrollen naar beneden ziet u soortgelijke grafieken als in dit artikel.

Figuur 2: Dagelijkse coronabesmettingen in Suriname, maart 2020-april 2021

 

In ons derde buurland, Brazilië, ziet het patroon van besmettingen er weer iets anders uit (figuur 3). Je ziet ook wel de contouren van een eerste, tweede en derde golf, maar die vloeien een beetje in elkaar over. Het aantal besmettingen daalt weinig tussen de golven en neemt ondertussen toe, hetgeen te maken heeft met het feit dat Brazilië geen lockdowns heeft gehanteerd. Interessant is om ook te kijken naar de patronen van Curaçao, Nederland, India, Jamaica en de Verenigde Staten.

Figuur 3: Dagelijkse coronabesmettingen in Brazilië, maart 2020-april 2021

 

Hoe komen we uit de negatieve spiraal van besmettingen en economische verliezen als gevolg van de Covid maatregelen? Het beste voorbeeld in de wereld is op dit moment dat van Israël, waar men snel en massaal de bevolking heeft gevaccineerd. Zoals uit figuur 4 blijkt is het aantal besmettingen heel sterk teruggelopen en inmiddels is het leven daar weer een stuk vrijer is geworden.

Figuur 4: Dagelijkse coronabesmettingen in Israël, maart 2020-april 2021

 

Kortom ook voor de economie en gezondheid van Suriname lijkt de beste oplossing te zijn om de bevolking snel en massaal te vaccineren. Uiteraard moeten we dan wel aan voldoende vaccins kunnen komen en is de medewerking van de bevolking hard nodig. Zolang dat niet het geval is zullen wij het helaas moeten doen met voorzichtig beleid om erger te voorkomen.

Marten Schalkwijk