Home Suriname Nurmohamed: Rommel en chaos bij huizenbouwprojecten

Nurmohamed: Rommel en chaos bij huizenbouwprojecten

20
0
nurmohamed:-rommel-en-chaos-bij-huizenbouwprojecten

foto

De huizenfabriek Broad Homes Suriname PC Factory zou verschillende types woningen vervaardigen. (Foto’s: René Gompers)


Het niet duidelijk wat de status is van ‘Broad Homes Suriname PC Factory’ de huizenfabriek te Smalkalden in Para. Het bedrijf dat in 2015 was opgericht, zou 3.000 huizen per jaar opleveren. Tot nu toe is er geen vertegenwoordiger van de fabriek in beeld gekomen. Het ministerie van Openbare Werken heeft de afgelopen periode 30 woningbouwprojecten van de vorige regering in kaart gebracht. Samen zouden zij 4.000 huizen moeten opleveren. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken vertelt dat op enkele netjes afgeronde projecten na, er “rommel en chaos” is geconstateerd.

Nurmohamed is op een persconferentie op het hoofdkwartier van OW ingegaan op de huizenbouw van de overheid. “De afgelopen 4 jaren zijn er ongeveer 30 woningbouwprojecten door de vorige regering opgestart,” zei hij. “In dat hele gedoe van SPSB is alles een rommel en chaos geworden. Huizen zijn gewoon niet afgebouwd, er staan tientallen huizen in Wanica zonder raam. Andere projecten zijn in problemen geraakt, omdat de regering zich niet heeft gehouden aan afspraken. Zielig. Er moesten eigenlijk 4.000 woningen opgeleverd worden.”

Er zijn tal van problemen geconstateerd. Bij het ene project zijn alle kavels verdeeld, maar er is geen garantie op infrastructuur of nutsvoorzieningen. Op andere projecten staan er slechts twee huizen. Bij een aantal zijn de gronden wel bouwrijp gemaakt, maar er is geen water en stroom. Weer enkelen werden gefinancierd uit een pensioenfonds en zijn in problemen geraakt. Nurmohamed kondigt aan dat alles onderzocht zal worden zodat zaken correct gaan lopen. Het is belangrijk dat de 4.000 woningen toch komen te staan want de woningnood is hoog, benadrukt de bewindsman.

Gebleken is dat 4 projecten rechtstreeks onder Openbare Werken vallen. Besloten is twee te schrappen. Een project op Coronie kan zelfstandig doorgaan. De regering heeft geen geld om erin te stoppen. Het project op Commewijne is ook afgestoten. “Die is voor luxe mensen en het is ver,” merkt Nurmohamed op. Wat doorgaat is de schenking van China van 350 huizen. Deze huizen zullen te Reeberg in Wanica, komen te staan. Er wordt pas begonnen met werken als SWM en EBS water en stroom garanderen, benadrukt de bewindsman. “Het tweede dat we opstarten, het is ondertussen al gaande, is rehabilitatie en nieuwbouw.” Het gaat hierbij om landelijk 10.000 woningen. Het is een project met de Islamic Development Bank.

Nurmohamed vindt het erg dat de 20 woningen die door de huizenfabriek zijn gebouwd, er zo verlaten bijstaan. “Het staat midden in een weiland, in een zwamp. Het is zielig. Het is gewoon niet afgerond. En er moesten honderden staan. EBS en water gaan er nooit kunnen komen.” Ook daar komt er onderzoek, kondigt de OW-minister aan. “We gaan wel even kijken wat er daar aan de hand is. Wat was de deal? Die documenten kunnen wij niet vinden.” De fabriek zou prefab woningen in elk model bouwen. De huizen zouden ook als bouwpakketten naar de regio geëxporteerd worden.

De bewindsman ziet wel potentie in de huizenfabriek. Er zijn tot nu toe geen vertegenwoordigers in beeld gekomen. Maar de minister gaat het initiatief nemen om het bedrijf te contacten. Hij wil weten of het mogelijk is om de huizenfabriek opnieuw leven in te blazen. “Want als het goedkoop is kunnen andere woonprojecten er gebruik van maken…je hebt een fabriek.” Nurmohamed voegt toe dat hij al de ondernemers van de woningbouwprojecten gaat oproepen om te praten over mogelijke oplossingen.

René Gompers