Home Suriname Inflatie maart 2020 en maart dit jaar 50.4%

Inflatie maart 2020 en maart dit jaar 50.4%

35
0
inflatie-maart-2020-en-maart-dit-jaar-50.4%

foto


De consumentenprijzen zijn in maart dit jaar in vergelijking met maart 2020 met 50.4% gestegen. In maart is de inflatie ten opzichte van februari met 2.1% de lucht in gegaan. Dit blijkt uit de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

Uit gegevens van ABS blijkt dat onder andere de prijzen van vlees en vleesproducten, vis, boter, olie, vetten, melkproducten, flink de lucht in zijn gegaan. Hetzelfde geldt voor transportmiddelen, transportdiensten, reparatie en onderhoud. Tuinieren en huisdieren vertonen ook een behoorlijk stijgende lijn. Het gaat om prijzen die opgenomen zijn van 1 tot en met 31 maart dit jaar.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in het CPI-pakket van Suriname.

Het ABS heeft circa 630 meetpunten. De prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para. Er worden geen opnames gedaan in de districten Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini.