Home Suriname OW zal met uitvoeren urgente projecten US$ 100 miljoen besparen

OW zal met uitvoeren urgente projecten US$ 100 miljoen besparen

14
0
ow-zal-met-uitvoeren-urgente-projecten-us$-100-miljoen-besparen

foto

Minister Riad Nurmohamed van OW donderdag tijdens een persconferentie. (Foto: René Gompers)


Er komen zesbaanswegen om de file aan de Van ’t Hogerhuysstraat te helpen oplossen. Er zal een begin gemaakt worden het baggeren van het Saramaccakanaal. Er zullen 350 woningen gebouwd worden op Reeberg in Wanica. Dit zijn enkele van de projecten die na een groot onderzoek naar onregelmatigheden, de financiële haalbaarheid en urgentie, goedgekeurd zijn om door te gaan. Andere projecten zijn stopgezet. De Staat zal ruim US$ 100 miljoen besparen, deelt minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) mee.

Nurmohamed en Nancy Touwnaar, hoofd van de Interne Controle, hebben op een persconferentie donderdag aangegeven wat de stand van zaken is op het ministerie. Er is informatie verschaft over de nieuwe organisatiestructuur, de status van diverse projecten, overeenkomsten die zijn gesloten met particulieren en de vakbonden. Er is ook een presentatie gehouden over de resultaten van de interne controle. Aangetoond is dat het, op enkele ‘koppige’ momenten na, vlot verloopt om eigendommen van de Staat terug te halen. De meeste mensen, onder wie ook ex-ministers hebben na oproepen ‘netjes’ de auto’s van de Staat ingeleverd.

Onderhoudsprojecten zoals het ophalen van trenzen, goten en kanalen, egaliseren of bezanden van wegen, zullen binnenkort na groen licht van het ministerie van Financiën & Planning, hervat of begonnen worden. Nurmohamed deelt mee dat sommige grote projecten nog steeds lopen. “Sommige zijn stopgezet,” geeft hij aan. “We zijn er nog niet uit. We hebben de afgelopen dagen met Financiën gesproken over hoe we dat oplossen. We hebben de oplossing. Dus over een paar weken, hopelijk als iedereen akkoord gaat, zullen dit soort projecten weer opgestart worden, maar in een ander verband.”

“We reduceren de leningen van de grote bedrijven, de grote projecten,” geeft Nurmohamed aan. “Die waren in de orde van US$ 350 miljoen. 100 miljoen wordt afgevoerd. Die waren gewoon projecten hier en daar. Ze hadden geen prioriteit. We komen dus op een ander bedrag dat wel realistisch is voor de begroting. We hebben heel wat projecten afgevoerd om te komen tot diegene die top prioriteit genieten.”

Er wordt prioriteit gegeven aan infrastructuur en productiegebieden, deelt Nurmohamed mee. Een project dat ook gewoon doorgaat is de brug over de Corantijnrivier. Er kan elk moment een besluit worden genomen over welk bedrijf de haalbaarheidsstudie gaat doen. Dit project wordt samen met Guyana uitgevoerd.

Er zijn ook ‘nieuwe’ projecten toegevoegd. Zoals het verlengen van de Ringweg en projecten om het fileprobleem op de ‘Bosje’ brug op te lossen. “Je kunt niet zeggen dat ze nieuw zijn want deze plannen bestaan er al jaren, maar zijn nooit uitgevoerd ,” merkt Nurmohamed op. Er loopt al een project dat met oplossen van files te maken heeft, deelt hij mee. “In voorbereiding is het IDB-project om een deel van de Van ’t Hogerhuysstraat, de Willem Campagnestraat, de Slangenhoutstraat en de brug, helemaal te vernieuwen. Het wordt een verschrikkelijk mooi project, zesbaanswegen, een zesbaans brug, betere wegen, betere ontwatering. State of the art verkeerslichten. Heel modern,” zegt de bewindvoerder op OW.

René Gompers