Home Suriname VK: Prins Philip (99) ten ruste gelegd

VK: Prins Philip (99) ten ruste gelegd

17
0
vk:-prins-philip-(99)-ten-ruste-gelegd

foto

De kist van prins Philip wordt in een aangepaste Landrover gereden naar de St George’s Chapel. (Foto’s: PA Media)


Prins Philip, hertog van Edinburgh, is begraven tijdens een begrafenisceremonie die in het teken stond van zijn leven in dienst van het Verenigd Koninkrijk (VK), de kroon en zijn vrouw, koningin Elizabeth II met wie hij 73 jaar samen was. De Britse monarch, die het goede voorbeeld gaf te midden van de coronaviruspandemie, zat zaterdag alleen bij de ceremonie, in het zwart gekleed en met het hoofd gebogen in gebed.

Haar familie zei dat de dood van prins Philip op 9 april op 99-jarige leeftijd een “enorme leegte” in het leven van de koningin achterliet en haar beroofde van de man die ze haar “kracht en toeverlaat” noemde.

De hertog van Edinburgh werd geëerd in Windsor Castle in een dienst die doordrenkt was van militaire en koninklijke traditie, maar ook ingetogen en doordrenkt met zijn eigen persoonlijkheid.

De hele koninklijke processie en begrafenis vond plaats buiten het zicht van het publiek op het terrein van het kasteel, een 950 jaar oude koninklijke residentie 30 km ten westen van Londen, maar werd live op televisie vertoond.

Coronavirusbeperkingen betekenden dat in plaats van de 800 rouwenden die verwacht werden in de al lang bestaande plannen voor Philip’s begrafenis, er slechts 30 mensen waren toegestaan ​​in de St George’s Chapel van het kasteel, onder wie de koningin, haar vier kinderen en haar acht kleinkinderen.

De kinderen van de hertog liepen achter zijn kist in een begrafenisstoet, gevolgd door een nationale minuut stilte. Meer dan 730 leden van de strijdkrachten namen deel aan het evenement, maar er was een limiet van 30 rouwenden in St George’s Chapel, onder de regels van het coronavirus.

De kist van prins Philip werd over de korte afstand naar St George’s Chapel gereden in een aangepaste Land Rover, die de hertog zelf hielp ontwerpen.

Tijdens de dienst werd eerbetoon gebracht aan prins Philip zijn “vriendelijkheid, humor en menselijkheid” en de “vele manieren waarop zijn lange leven een zegen is geweest”.

“We zijn geïnspireerd door zijn onwankelbare loyaliteit aan onze koningin, door zijn dienst aan de natie en het Gemenebest, door zijn moed, standvastigheid en geloof”, zei de priester tijdens zijn bieding.

De kist van Philip zakt uiteindelijk weg in de vloer van de kapel, op weg naar zijn eerste rustplaats. Hij werd in de kluis geplaatst naast de overblijfselen van 24 andere royals, onder wie drie koningen van Engeland. Maar het zal waarschijnlijk niet zijn permanente rustplaats zijn.

Na de dood van de koningin wordt verwacht dat zij en Philip worden begraven in de Royal Burial Ground op het landgoed Frogmore, dicht bij Windsor Castle, waar ook de moeder van koninging Elizabeth II en haar zus liggen.