Home Suriname Frankrijk luidt alarmbel over stroom Haïtianen via Suriname

Frankrijk luidt alarmbel over stroom Haïtianen via Suriname

19
0
frankrijk-luidt-alarmbel-over-stroom-haitianen-via-suriname

foto

Tot en met vrijdag zijn er nog vluchten uitgevoerd uit Haïti, waarbij per vlucht ruim 100 mensen het land binnenkomen.


De Franse regering is verontrust om de stroom van Haïtianen, die Frans-Guyana via Suriname binnenkomt. De afgelopen twee weken is een toename gemerkt. En wat de alarmbel doet luiden, is dat een groot deel van hen reist met vervalste PCR-testen – negatieve coronatesten. “Wij zijn heel bezorgd en zijn bereid om met Suriname, Haïti en overige stakeholders samen te werken aan dit probleem”, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly.

De Franse regering plaatst vraagtekens achter de reden van de vluchten uit Haïti en waarom Suriname deze juist toestaat in de coronapandemie met de nieuwe coronavarianten. Minister Krishna Mathoera van Defensie en Volksgezondheid ad-interim, bevestigt tegenover Starnieuws dat de regering op de hoogte is van het probleem. Zaterdag heeft een clusterteam van ministers hierover vergaderd. Er zijn nieuwe beleidsvoorstellen op tafel die onder meer gaan over het algemeen (binnenkomend) passagiersbeleid. “Komende week worden de voorstellen voorgelegd aan de president en de Raad van Ministers om hierover te beslissen”, zegt Mathoera.

Na elke vlucht vanuit Haïti naar Suriname, steken Haïtianen de Marowijnerivier over. Dit terwijl de grens gesloten is voor het personenverkeer. Zo hebben afgelopen donderdag maar liefst 65 Haïtianen kans gezien Frans-Guyana binnen te komen. Het gaat om reizigers die Suriname legaal zijn binnenkomen via de J.A. Pengelluchthaven. Zij vragen in Frans-Guyana asiel aan, zegt Joly. Bij het nagaan van hun reisdocumenten, waaronder de PCR-test, die niet ouder dan 72 uren mag zijn, merken de Franse autoriteiten de valse documenten op. De personen zijn vermoedelijk helemaal niet getest en hebben de valse verklaring gekocht.

Mensenhandel en/of -smokkel

Het opmerkelijke is dat de personen in groepen reizen, op dezelfde vlucht hebben gezeten, dezelfde taxi en boot delen, in hetzelfde hotel verblijven. De Fransen sluiten het niet uit dat er mogelijk sprake is van mensenhandel en/of –smokkel en een georganiseerde vorm van criminaliteit.

Joly benadrukt dat de Haïtianen niet de enige reizigers zijn die met valse PCR-testen reizen. In Europa speelt dit al enkele maanden. “Personen met verschillende nationaliteiten reizen met valse testen. Het is een ‘industrie’ geworden”. De verklaringen zijn meestal niet door officiële laboratoria uitgegeven. In afwachting van het gesprek met de Surinaamse autoriteiten, zit de ambassadeur komende week al om de tafel met zijn collega van Haïti.

Coronavirus gerelateerde criminaliteit

Het fenomeen van valse PCR-testen – onderdeel van de coronavirus gerelateerde criminaliteit – dook in het vierde kwartaal van 2020 al in Europa op. Europol liet een waarschuwend geluid horen over oplichters die valse negatieve testcertificaten op luchthavens, treinstations en online verkopen.

In Nederland konden reizigers via WhatsApp en Snapchat zo een valse verklaring kopen. In Parijs arresteerden luchthavenautoriteiten passagiers met vervalste PCR-testen. Zij hadden voor hun vals certificaat tussen de 150 – 300 Euro’s betaald en bij veroordeling stond hen een maximum boete van 375.000 Euro en vijf jaar gevangenisstraf te wachten.