Home Suriname Brazilië: Jaarlijks US$ 10 miljard nodig voor behoud Amazone

Brazilië: Jaarlijks US$ 10 miljard nodig voor behoud Amazone

20
0
brazilie:-jaarlijks-us$-10-miljard-nodig-voor-behoud-amazone

foto

Ricardo Salles, de Braziliaanse minister van Milieu. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse minister van Milieu zegt dat het land jaarlijks US$ 10 miljard aan buitenlandse hulp nodig heeft om tegen 2050 een (koolgassen)uitstoot van nul (nulemissies) te bereiken. Het besluit zou betekenen dat Brazilië het symbolische cijfer 10 jaar eerder zou kunnen bereiken dan momenteel gepland.

De uitspraak komt vóór de klimaattop van de Amerikaanse president Joe Biden volgende week.

Het milieubeleid van Brazilië heeft tot internationale veroordeling geleid sinds president Jair Bolsonaro twee jaar geleden aantrad. Hij heeft landbouw- en mijnbouwactiviteiten gestimuleerd in de Amazone, ’s werelds grootste regenwoud.

Minister van Milieu, Ricardo Salles, zei dat US$ 1 miljard zou worden gebruikt om tegen 2030 geen illegale ontbossing in de Amazone te bereiken. Hij voegde eraan toe dat een derde van het geld zou worden gebruikt om meer milieuagenten te werven, mogelijk van de nationale militaire politie. Het restant zou worden gebruikt om te investeren in de duurzame ontwikkeling van de Amazone, vertelde hij aan persbureau Reuters.

Salles zei dat hij niet verwacht dat er vóór de virtuele top van volgende week een deal zal worden gesloten. Zijn roep om buitenlandse hulp komt nu de regering van Bolsonaro probeert te onderhandelen over een deal met de VS waarin zij financiële steun zou ontvangen in ruil voor de bescherming van de Amazone.

Milieuactivisten en inheemse groepen hebben de stap bekritiseerd. Ze zeggen dat ze niet zijn geraadpleegd over de plannen.

Het milieubeleid van Brazilië is internationaal veroordeeld. (Foto: Reuters)

Een rapport van het Braziliaanse ruimtevaartagentschap Inpe, uitgebracht in 2020, zei dat de ontbossing van de Amazone tot het hoogste niveau in 12 jaar was gestegen. De Amazone herbergt ongeveer drie miljoen soorten planten en dieren, en een miljoen inheemse mensen.

Bolsonaro was eerder in botsing gekomen met Inpe over zijn ontbossingsgegevens en beschuldigde het ervan de reputatie van Brazilië te schenden.

Vicevoorzitter Hamílton Mourão zei dat Brazilië een vast doel heeft om de illegale ontbossing met 15-20% per jaar te verminderen en het tegen 2030 te elimineren. Hij zei dat het doel werd genoemd in een brief die Bolsonaro eerder deze week aan Biden stuurde.