Home Suriname Suriname tekent militaire overeenkomst met Fransen

Suriname tekent militaire overeenkomst met Fransen

39
0
suriname-tekent-militaire-overeenkomst-met-fransen

foto

De Franse militaire delegatie en minister Krishna Mathoera van Defensie hebben een beleefdheidsbezoek gebracht aan president Chan Santokhi. (Foto’s: Defensie/CDS)


Het bezoek van de Franse militaire delegatie onder leiding van generaal-majoor Xavier Buisson van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana en brigadier-generaal Thomas Lorne uit Parijs, is achter de rug. Het ministerie van Defensie was gastheer van de afvaardiging en er is een overeenkomst getekend tussen Buisson en bevelhebber Robert Kartodikromo. Het betreft de negende Reunion Regionale des Echanges Militaires (RREM), een technische samenwerking op operationeel niveau.

De overeenkomst zal verder uitgewerkt worden in concrete projecten en acties. Het ligt in de bedoeling dat vanuit beide partijen twee teams met elkaar gaan overleggen. Suriname kan projectvoorstellen indienen, die de Fransen eventueel zullen ondersteunen. De delegatie is intussen vertrokken naar Guyana en heeft voor vertrek ook haar opwachting gemaakt bij president Chan Santokhi. Hierbij waren naast minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie, ook Kartodikromo en regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie aanwezig.

Dezelfde uitdagingen

Suriname en de Fransen werken al langer samen op diverse gebieden. Suriname en Frans-Guyana delen een grensrivier, terwijl er sprake is van een frequent reisgedrag door burgers van de twee landen. De samenwerking tussen de landen bestaat onder meer uit gezamenlijke patrouilles op de Marowijnerivier, trainingen, informatie delen en ondersteuning met equipement uit Frans-Guyana en Frankrijk. De landen trekken ook samen op bij het weren van de skalians, aanpakken van de illegaliteit en het beschermen van flora, fauna, elkaars natuurlijke hulpbronnen en territoriale wateren.

Minister Krishna Mathoera noemt bezoek generaal-majoor Xavier Buisson een hoogtepunt in samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana.

Minister Mathoera benadrukte dat de landen niet alleen een grens delen maar ook cultuur, een samenleving, flora en fauna. Suriname en Frans-Guyana hebben nagenoeg dezelfde uitdagingen, zoals het illegale personen- en goederenverkeer, milieuvervuiling en vernietiging van flora en fauna veroorzaakt door activiteiten van skalians, transnationale georganiseerde misdaad en bescherming van natuurlijke hulpbronnen.

De Covid-19 pandemie heeft de uitdagingen alleen groter gemaakt. En voor Suriname is daar nog bovenop de economische crisis, waardoor grote investeringen niet mogelijk zijn in het leger. Mathoera geeft aan dat versterking van de Surinaamse marine, luchtmacht en landmacht, noodzakelijk is.  

Voor dit jaar is voor de uitvoering van 26 projecten overeenstemming bereikt. Onder meer zullen 2 piloten van de Surinaamse Luchtmacht getraind worden om op te kunnen treden bij illegale goudwinningsactiviteiten. Mathoera is voorstander van de ‘Riverine Combat Course’ training voor de totale marine.

 

Tijdens het beleefdheidsbezoek waren ook andere hoge Franse militaire delegatieleden en de Franse ambassadeur Antoine Joly aanwezig. Na het bezoek aan Santokhi gaf minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, een rondleiding bij de Kustwacht, meldt de Communicatie Dienst Suriname.