Home Suriname Brazilië: Illegaal goud in ruil voor Covid-19-vaccins

Brazilië: Illegaal goud in ruil voor Covid-19-vaccins

21
0
brazilie:-illegaal-goud-in-ruil-voor-covid-19-vaccins

foto

Een skalian aan de oevers van de Uraricoera-rivier tijdens de actie van het Braziliaanse milieuagentschap tegen illegale goudwinning op inheems land, in het hart van het Amazone-regenwoud, in de deelstaat Roraima, Brazilië. (Foto: Reuters)


Federale aanklagers in de Braziliaanse deelstaat Roraima onderzoeken berichten dat illegaal gewonnen goud wordt ingewisseld voor Covid-19-vaccins in het inheemse reservaat Yanomami. Stamleiders in het Amazonegebied hebben geklaagd over de deals en aanklagers zeggen dat ze de berichten zullen onderzoeken als onderdeel van een onderzoek dat al loopt naar het misbruik van vaccins voor inheemse volkeren.

Brazilië ervaart momenteel één van de ergste golven van de coronavirus-pandemie die een land heeft geleden, en de inheemse bevolking behoort tot de meest kwetsbare.

De Hutukara Association, die het Yanomami-volk vertegenwoordigt, heeft de kwestie aan de aanklagers voorgelegd met de steun van het Instituto Socioambiental, een niet-gouvernementele organisatie. De vereniging zei dat een gezondheidswerker in het Homoxi-district illegale mijnwerkers vaccins heeft gegeven in ruil voor goud. De arbeider verkocht ook benzine en een generator aan de mijnwerkers voor goud, aldus de vereniging.

“De Yanomami hebben er lang over geklaagd dat materialen en medicijnen die bedoeld zijn voor de inheemse gezondheid, worden omgeleid naar illegale mijnwerkers”, zei Dário Kopenawa Ianomâmi van Hutukara in een brief waarin hij de formele klachten uiteenzette die naar de aanklagers en het ministerie van Volksgezondheid werden gestuurd.

Een andere zaak betrof een afzonderlijke gezondheidswerker die ’s nachts mijnwerkers ontmoette en hen medicijnen gaf in ruil voor goud, zei de vereniging.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het de brief op 5 april had ontvangen en het onderzoek had geopend.