Home Suriname Haïti: Regering neemt ontslag, nieuwe premier benoemd

Haïti: Regering neemt ontslag, nieuwe premier benoemd

35
0
haiti:-regering-neemt-ontslag,-nieuwe-premier-benoemd

foto

President Jovenel Moise van Haiti blijft erbij dat zijn regeertermijn op 7 februari volgend jaar afloopt. Dat heeft gezorgd voor een politieke impasse. (Foto: AFP)


De regering van Haïti is afgetreden en er is een nieuwe premier benoemd. President Jovenel Moise heeft dat vandaag aangekondigd. Hij zei dat de verandering gericht was op het aanpakken van de onveiligheid in het land.

“Het ontslag van de regering, dat ik heb aanvaard, zal het mogelijk maken om het flagrante probleem van de onveiligheid aan te pakken en de besprekingen voort te zetten om consensus te bereiken die nodig is voor de politieke en institutionele stabiliteit van ons land. Minister Claude Joseph is benoemd tot premier,” tweette Moise.

Haïti, het armste land van Amerika, wordt geplaagd door armoede, onveiligheid en natuurrampen. De ontvoeringen voor losgeld zijn de afgelopen maanden enorm toegenomen in Port-au-Prince en andere provincies, wat de groeiende invloed van gewapende bendes in het Caribische land weerspiegelt.‘Afdaling naar de hel’


De woede is gewekt door de ontvoering op zondag van 10 mensen in Croix-des-Bouquets, een stad ten noordoosten van de hoofdstad Port-au-Prince. Onder de ontvoerde mensen zijn zeven katholieke geestelijken – vijf van hen Haïtiaans, evenals twee Franse burgers, een priester en een non.

Frankrijk heeft een onderzoek geopend naar de ontvoering en de zaak is toevertrouwd aan het Centraal Bureau voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad (OCLCO), dat jurisdictie heeft over misdaden tegen Franse burgers in het buitenland. Maandag veroordeelde de katholieke kerk van Haïti het falen van de regering om de onrust weg te nemen, met scherpe opmerkingen als Haiti’s “afdaling naar de hel”.

Bendegeweld, politieke impasse

De toename van bendegeweld en politieke instabiliteit hebben onlangs demonstranten naar de straten van Port-au-Prince getrokken. Een week geleden verzamelden honderden vrouwelijke demonstranten zich in de stad tegen de groeiende macht van bendes, wat heeft geleid tot een piek in ontvoeringen voor losgeld.

Washington heeft gewaarschuwd voor het risico van ontvoeringen, aangezien het de burgers opnieuw adviseerde om alle reizen naar Haïti te vermijden. De onrust komt omdat de regering vastzit in een politieke impasse.

Moise beweert dat zijn ambtstermijn loopt tot 7 februari 2022, maar anderen beweren dat het eindigde op 7 februari 2021. De onenigheid vloeit voort uit het feit dat Moise werd gekozen in een stemming die werd geannuleerd wegens fraude en vervolgens een jaar later werd herkozen.