Home Suriname Prikacties SVZ opgeheven, koopkrachtversterking betaald

Prikacties SVZ opgeheven, koopkrachtversterking betaald

48
0
prikacties-svz-opgeheven,-koopkrachtversterking-betaald

foto

Het St. Vincentius Ziekenhuis


Het is het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) met steun van particuliere verzekeraars gelukt de koopkrachtversterking van het personeel vanmorgen uit te betalen. Na bevestiging van ontvangst van de koopkrachtversterking heeft de vakbond de prikacties opgeheven.Het personeel is vrijdag ertoe overgegaan prikacties te voeren uit onvrede met het uitblijven van de uitbetaling van de overeengekomen koopkrachtversterking. Algemeen directeur van het SVZ, Manodj Hindori, zegt aan Starnieuws dat de uitbetaling van de koopkrachtversterking vandaag slechts een tussentijdse oplossing is.

Het dieperliggende probleem is volgens hem dat de inkomsten structureel achterblijven ten opzicht van de exponentieel gestegen uitgaven. Om verandering te krijgen in de beroerde financiële positie van het ziekenhuis zullen de SZF-ziekenhuistarieven, die nog dateren uit 2014, fors omhoog moeten naar het niveau van 2021. Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft de minister van Volksgezondheid veelvuldig op de hoogte gesteld dat de huidige financiële positie onhoudbaar geworden is, zegt Hindori.

Het ziekenhuis heeft ook president Chan Santokhi hierover geïnformeerd. Ook de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) heeft aan de bel getrokken dat de rek er volledig uit is bij de ziekenhuizen. Zeker met het oog op de derde Covid-19 golf kijken de ziekenhuizen reikhalzend uit naar zeer spoedige oplossingen vanuit de regering voor de penibele positie van de ziekenhuizen.

Bij het SZV spelen nog enkele issues die de aandacht vragen van de directie en de vakbond, merkt Hindori op. Het gaat onder andere om de afkoop van cao 2020 door een lumpsum en de aanvang van de CAO onderhandelingen over 2021. De directie heeft aangegeven dat cao-aanpassingen alleen met financiële inbreng van de regering gerealiseerd kunnen worden en dat de regering het ziekenhuis heeft gevraagd om hierover een pas op de plaats te maken. Overeengekomen is dat zowel de directie als de vakbond binnen hun eigen mogelijkheden en werkwijze zullen opkomen voor verbetering van de positie van de werknemers van het ziekenhuis.