Home Suriname Waarom Nederlandse militiaren in onze jungle trainen?

Waarom Nederlandse militiaren in onze jungle trainen?

37
0
waarom-nederlandse-militiaren-in-onze-jungle-trainen?

foto


PALU-voorzitter Jim Hok vraagt zich af waarom Den Haag zo graag wil dat Nederlandse militairen worden getraind in ‘hoe je in onze Surinaamse jungle moet vechten en overleven’. Maar ook, waarom de Surinaamse regering daar zo gretig op ingaat.

Welk voordeel heeft Suriname eraan behalve wat verouderd en overtollig geworden Nederlands militair materieel. Waar zou het Nederlandse leger die ervaring willen of kunnen gebruiken? Nederland heeft in het kader van de NAVO  overeenkomsten met de landen in West-Europa, voor het geval een van ze zal worden aangevallen door een gemeenschappelijke vijand. Maar er zijn geen tropische bossen in Europa, voert de PALU-topman aan.

Verder voert Nederland militaire missies uit in het kader van de VN-veiligheidsmissies, waarbij het er steeds om gaat om gewapende groepen uit mekaar te houden. “Nergens in de wereld heeft het Nederlandse leger die ervaring van vechten en overleven nodig die men hier in de Surinaamse jungle gaat opdoen. Of toch? De demissionaire Nederlandse Minister van Defensie komt in elk geval naar Suriname, om eerder hierover gemaakte afspraken met de Surinaamse regering zo snel mogelijk in te vullen.”

“Het Surinaamse voordeel zit ‘m dus in het oud ijzer, maar waarvoor Nederland het doet is helemaal nog niet duidelijk, behalve voor de veel geprezen ‘samenwerking’. Wie het weet mag het zeggen. Maar misschien kan de regering ons gewoon informeren over zo’n belangrijke aangelegenheid. San den e set’ kon?”, vraagt de PALU-voorzitter zich af.