Home Suriname Indonesië: Tropische cycloon doodt minstens 97 mensen

Indonesië: Tropische cycloon doodt minstens 97 mensen

44
0
indonesie:-tropische-cycloon-doodt-minstens-97-mensen

foto

Verwoeste huizen na overstromingen die zijn veroorzaakt door zware regen in Oost Flores, Indonesië.


Overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door de tropische cycloon Seroja in een cluster van eilanden in het zuidoosten van Indonesië en Oost-Timor hebben 97 mensen gedood. Functionarissen zeiden vandaag dat er nog velen worden vermist en duizenden zijn ontheemd.Minstens 70 doden werden gemeld op verschillende eilanden in de provincies West- en Oost-Nusa Tenggara van Indonesië, terwijl 70 andere werden vermist, nadat de cycloon dit weekend plotselinge overstromingen, aardverschuivingen en harde wind veroorzaakte te midden van zware regenval, zei rampenbureau BNPB.

In Oost-Timor, dat het eiland Timor deelt met Indonesië, zijn volgens de regering minstens 27 mensen omgekomen door aardverschuivingen, plotselinge overstromingen en een vallende boom, terwijl 7.000 mensen ontheemd waren. Op het eiland Lembata vreesden de autoriteiten dat lichamen waren weggespoeld.

“We gebruiken rubberboten om lichamen op zee te vinden. In verschillende dorpen zijn plotselinge overstromingen opgetreden terwijl mensen sliepen,” vertelde Thomas Ola Langoday, plaatsvervangend hoofd van de districtsregering van Lembata, telefonisch aan Reuters.

Ongeveer 30.000 mensen zijn getroffen door overstromingen in Indonesië, sommigen schuilen al in evacuatiecentra, maar reddingsoperaties zijn moeilijk geworden nadat vijf bruggen waren ingestort en vallende bomen sommige wegen blokkeerden, zei BNPB-woordvoerder Raditya Jati.

Een aanhoudende storm had ook de evacuaties op sommige plaatsen een halt toegeroepen, zeiden de lokale autoriteiten.

Honderden huizen en andere faciliteiten, zoals een zonne-energiecentrale, werden beschadigd, zei BNPB. Schepen en motorboten zonken toen de cycloon golven tot wel 6 meter veroorzaakte.

Een man waadt met zijn bezittingen door een gebied dat is getroffen door overstromingen in Dili, Oost-Timor. (Foto: Reuters)

Krachtige stromingen bleven maandag door dorpen in het district Malaka op het eiland Timor aanhouden, ook al was het opgehouden met regenen. Sommige bewoners sleepten zich daar naar hun daken om te ontsnappen aan het water van 3-4 meter hoog.

“We moesten het zinken dak afbreken. We gingen door de achterdeur naar buiten en trokken onszelf eruit met een touw,” vertelde Agustina Luruk (36), aan Reuters terwijl zij en haar drie dochters wachtten om geëvacueerd te worden langs een modderige weg.

President Joko Widodo betuigde zijn condoleances en gaf opdracht tot snelle hulp bij rampen.

De Seroja-cycloon trof de Savu-zee ten zuidwesten van het eiland Timor in de vroege uren van maandag, zei het weerbureau van Indonesië. Binnen 24 uur zou de intensiteit van de cycloon kunnen toenemen en nog meer regen, golven en wind veroorzaken, hoewel het zich uit Indonesië verwijderde, zei het bureau.