Home Suriname WHO: Vaccinatiegraad Europa onaanvaardbaar traag

WHO: Vaccinatiegraad Europa onaanvaardbaar traag

52
0
who:-vaccinatiegraad-europa-onaanvaardbaar-traag

foto

WHO-directeur voor Europa, Hans Kluge, heeft kritiek op het trage verloop van de Covid-19-vaccinatie in Europa. (Beeld: BBC)


De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft kritiek geuit op de introductie van coronavirusvaccins in Europa als “onaanvaardbaar traag”. Het zegt ook dat de situatie in de regio zorgwekkender is dan in de afgelopen maanden.

Vaccinatiecampagnes in een groot deel van Europa kampen met vertragingen en het aantal besmettingen neemt toe. Frankrijk is het laatste land dat nieuwe lockdown-maatregelen aankondigt, die vier weken duren.

“Vaccins bieden onze beste uitweg uit deze pandemie … De introductie van deze vaccins is echter onaanvaardbaar traag” en verlengt de pandemie in de rest van Europa, zei WHO-directeur voor Europa, Hans Kluge, in een verklaring. “We moeten het proces versnellen door de productie op te voeren, de belemmeringen voor het toedienen van vaccins te verminderen en elke flacon die we op voorraad hebben nu te gebruiken”, voegde hij eraan toe.

In de tussentijd, zolang de vaccinatiegraad laag bleef, moeten EU-landen volgens Kluge lockdowns en andere maatregelen opleggen om de vertragingen te compenseren. Hij waarschuwde ook dat de uitrol van vaccins, ondanks de lage snelheid, het risico liep “zowel de autoriteiten als het publiek een vals gevoel van veiligheid te geven”.

Covid-situatie Europa

In de meeste landen in de Europese regio van de WHO blijven de besmettingen toenemen. De WHO Europese regio omvat meer dan 50 landen en strekt zich uit van Groenland tot het verre oosten van Rusland. Volgens de WHO waren er vorige week alleen al 1,6 miljoen nieuwe gevallen en bijna 24.000 doden.

Het aantal gevallen nam toe in alle leeftijdsgroepen op één na, zei de organisatie. Slechts 10% van de bijna 900 miljoen mensen in de regio heeft een enkele dosis coronavirusvaccin gehad. Het blijft het op één na meest getroffen van alle regio’s ter wereld, met een totaal aantal doden dat snel de één miljoen nadert en het totale aantal infecties staat op het punt de 45 miljoen te overschrijden, voegde het eraan toe.

De WHO waarschuwde ook voor de risico’s van grotere verspreiding in verband met toegenomen mobiliteit en het aantal bijeenkomsten tijdens de komende religieuze feestdagen van Pascha, Pasen en Ramadan. Ongeveer 27 landen van de meer dan 50 die deel uitmaken van de WHO Europa-regio hebben het gedeeltelijke of volledige beperkingsmaatregelen getroffen.Traag verloop

Tot dusver heeft slechts 16% van de EU-bevolking een dosis vaccin gekregen. De EU onderhandelde traag over een contract met vaccinfabrikant AstraZeneca, wat leveringsproblemen veroorzaakte. Het leidde ook tot politieke ruzie met het Verenigd Koninkrijk, waar AstraZeneca fabrieken heeft en waar 52% van de bevolking minstens één dosis heeft gehad.

De overeenkomsten van de EU met Pfizer-BioNTech en Moderna stuitten ook op vroege problemen met productie en distributie. EU-regelgevers waren toen traag met het goedkeuren van vaccins voor gebruik. Sommige EU-landen hebben vervolgens hun uitrol van de AstraZeneca-prik onderbroken vanwege meldingen van bloedstolsels bij een klein aantal mensen dat een dosis had gekregen. Anderen beperkten het gebruik ervan voor oudere mensen uit bezorgdheid dat het bedrijf niet genoeg testgegevens had verstrekt.

Dit alles heeft geleid tot een laag vertrouwen van het publiek in het AstraZeneca-vaccin. Opiniepeilingsbedrijf YouGov zegt dat slechts een derde van de Duitsers en minder dan een kwart van de Franse respondenten het nu als veilig beschouwt.

De WHO en het Europees Geneesmiddelenbureau zeggen echter dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de eventuele risico’s.