Home Suriname Cuba prijst ‘technische soevereiniteit’ in Covid-strijd

Cuba prijst ‘technische soevereiniteit’ in Covid-strijd

31
0
cuba-prijst-‘technische-soevereiniteit’-in-covid-strijd

foto

Een vrijwilliger ontvangt een dosis van het Soberana-02 Covid-19-vaccin, als onderdeel van de derde fase onderzoeken van het experimentele Cubaanse kandidaat-vaccin. Cuba heeft zijn eigen vaccins in ontwikkeling in een poging de opmars van Covic-19 te stuiten. (Foto: Reuters)


Cuba’s eigen ontwikkelde vaccins hebben wereldwijd de krantenkoppen. Minder bekend is de productie van medische apparatuur zoals ventilatoren en CT-scanners voor de behandeling van Covid-19-patiënten in een poging om tijdens de pandemie “technologische soevereiniteit” te bereiken.

Tijdens een rondleiding door de productiefaciliteiten in Havana op woensdag, prezen functionarissen de medische uitrusting waarmee ze geld konden besparen en het sterftecijfer van Covid-19 laag konden houden, zelfs terwijl andere landen moeite hadden gehad om dergelijke apparatuur te importeren. “Ons land bespaart geld en zou vele miljoenen dollars kunnen besparen dankzij alle resultaten van soevereiniteit die we hebben bereikt”, zegt Eduardo Martínez, hoofd van het door de staat gerunde biofarmaceutische bedrijf BioCubaFarma.

Cuba heeft geprobeerd dergelijke productie te ontwikkelen, gedeeltelijk als reactie op het decennia-oude handelsembargo van de VS, aangescherpt door de voormalige president Donald Trump, dat de invoer van medische apparatuur belemmert.

Dagelijkse gevallen van coronavirus bereikten woensdag een nieuw record van 1.051 op het eiland met 11 miljoen inwoners, waarmee het totaal op meer dan 75.000 komt. Het sterftecijfer blijft laag met 424, één van de laagste percentages per hoofd van de bevolking ter wereld.

Cuba zei eind vorig jaar dat het tot nu toe US$ 100 miljoen had uitgegeven om de pandemie het hoofd te bieden, een druk op de economie die al te kampen had met tekorten aan zelfs basisgoederen zoals medicijnen en voedsel.

Het land staat aan de vooravond van een mogelijke belangrijke biofarmaceutische prestatie, namelijk de ontwikkeling van een vaccin van eigen bodem. De meest geavanceerde kandidaat, momenteel in proeffase drie, heet Sovereignty 2.

“De resultaten die we tot nu toe hebben gehad, voorspellen zeer bevredigende resultaten en daarom houden we vol dat onze bevolking vóór het einde van het jaar zal worden geïmmuniseerd met de vaccins die we aan het ontwikkelen zijn,” zei Martinez.